Hlavní obsah

Existence hudebního festivalu Sziget je ohrožena

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť/Maďarsko

Nové vedení budapešťské radnice požaduje od organizátorů největšího hudebního festivalu ve střední Evropě Sziget 2,5 miliardy forintů (asi 225 miliónů Kč) za pronájem dějiště festivalu. Organizátoři festivalu upozornili, že požadovaná částka se přibližuje celkovému rozpočtu festivalu.

Foto: Profimedia.cz

Kubánský trumpetista Manuel Guajiro Mirabal z uskupení Buena Vista Social Club zahrál v Budapešti na Sziget festivalu v roce 2005.

Článek

„Dát nám takovou podmínku, to je jako kdyby ode mě chtěli, abych vydržel dvacet minut pod vodou,“ uvedl pro deník Népszabadság hlavní organizátor festivalu Károly Gerendai. Zisk festivalu se podle něho po zdanění pohybuje kolem částky 300 tisíc eur (asi 7,5 miliónu Kč).

Dosavadní liberální primátor Budapešti Gábor Demszky poskytoval Starobudínský ostrov (Sziget znamená ostrov), kde se festival koná, zcela bezplatně. Ostrov však musel být po ukončení festivalu vrácen do původního stavu.

Zásah shůry

Loni se stal primátorem Budapešti konzervativní politik István Tarlós z vládní strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána. Tarlós byl v minulosti starostou čtvrtě Óbuda. Ta sousedí s ostrovem, kde se festival koná a Tarlós čelil častým protestům většinou starších obyvatel obvodu proti hlučnosti a nepořádku, který údajně festival Sziget způsobuje.

Festival Sziget existuje od roku 1993. Návštěvnost týdenního festivalu se v posledních létech pohybuje na hranici 400 tisíc lidí, z nichž polovina přijíždí ze zahraničí. Na festivalu vystoupily například skupiny Muse, Iron Maiden, R.E.M., Radiohead, Faith No More, The Killers a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám