Hlavní obsah

Rod Stewart a jazzové standardy? Ano, ale...

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský veterán Rod Stewart se nepouští do žádných experimentů a pokračuje v sérii Great American Songbook pátým albem standardů. Příjemně nostalgické, milé a naprosto neinvenční.

Článek

Tracklist pátého disku ze Stewartova seriálu se čte jako seznam nejnahrávanějších songů všech dob. Posuďte sami: Fly Me to the Moon, I've Got You Under My Skin, What A Difference A Day Makes, I Get A Kick Out Of You, I've Got The World On A String nebo Love Me Or Leave Me.

Převratné album? Rozhodně ne. Nuda? Ne tak úplně. Deska je nadprůměrně příjemná, uklidňující, pohodově uvolněná. Stewartův lehce zastřený hlas brouká a sametově hladí. Udržuje se v jemně jazz-popové hladině, bez velkých explozí emocí, nad věcí.

Samotné písně nejsou nijak vynalézavě předělané, jde o stoprocentně komerční střední proud se všemi jeho nectnostmi. Posluchač, který je jen trochu v obraze, si hned vybaví staré verze - Franka Sinatru, Ninu Simone, Billie Holiday atd. a namítne, že na tom či onom místě čekal báječné sólo na saxofón nebo kytaru, ale Stewart tam nic takového nemá. Protože tohle zkrátka není jazz.

Jiní možná budou znát jména jako Michael Bublé nebo Jamie Cullum - i tito mladší interpreti mají k jazzu jaksi blíž než Stewart. Jejich verze parádně swingují, Stewart nedosahuje tak autentického zážitku, ale stejně je až překvapivě chytlavý.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám