Hlavní obsah

Britové mohou obdivovat retrospektivu Františka Vláčila

– Londýn
Právo, ČTK, jaš

V Britském filmovém institutu (BFI) v Londýně začala retrospektiva filmů českého režiséra a scenáristy Františka Vláčila. Ten je ve srovnání s režiséry české nové vlny na Západě zatím prakticky neznámý.

Článek

Celé září se britští diváci budou moci seznamovat s dílem výjimečného českého tvůrce nejen v kině BFI v centru metropole, ale také v kinech ve skotských městech Edinburgh a Glasgow.

Filmový časopis Sight & Sound napsal, že Vláčil (1924–1999) je sice v zahraničí méně oslavován než jeho kolegové Miloš Forman nebo Jiří Menzel, nicméně v poslední době jsou jeho „vizionářské středověké eposy na Západě znovu objevovány“. Během Vláčilovy retrospektivy britští diváci uvidí celkem 14 filmů: 12 celovečerních a dva krátkometrážní.

Vedle celovečerního debutu Holubice z roku 1960 jsou na programu snímky ze středověku (Ďáblova past, Marketa Lazarová a Údolí včel), filmy zasazené do poválečné doby (Adelheid, Stíny horkého léta a Pasáček z doliny), stejně jako filmy, které Vláčil natočil po vynucené přestávce v 70. letech a které jsou situované do současnosti (Dým bramborové natě, Hadí jed či Stín kapradiny).

Vláčilovy filmy jsou dnes filmovými odborníky považovány za vrcholná díla české kinematografie. Na MFF Karlovy Vary byl oceněn za přínos světové kinematografii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám