Hlavní obsah

Krvavá čachtická legenda se přestěhovala do Pardubic

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh čachtické Alžběty Báthoryové, jejíž sadistické sklony stály život pravděpodobně šesti stovek mladých dívek, a kvůli tomu počtu figuruje uherská velkomožná paní ze západního Slovenska v Guinnesově knize rekordů, se od 1. září hraje v pardubickém Východočeském divadle.

Článek

Čachtická paní - Krvavá legenda strašila už před prázdninami na Kunětické hoře, která se trochu podobá troskám jejího svatebního daru na kopci nad Váhem. Teprve premiéra v divadle dala však vyniknout Abrahámově dramatizaci románu Joža Nižnánského v režii Petra Novotného – a hlavně herečce Kristině Jelínkové.

Lid se vzpírá

Inscenátoři vrátili největší vražedkyni historie tam, kam ji zasadil už soud. Poslal na smrt její pomocníky, ji zachránilo příbuzenství s polským a litevským králem.

Provokativní snaha o jakési očištění jejího jména, jak nám ho ve filmu Báthory předložil Juraj Jakubisko a jeho krvelačná sudička, bohyně Deana, vyzněl trapně, a nejenom proto, že manipuloval s fakty. Mnohem sympatičtěji vyzněl dávný pokus o smír a odpuštění v animované Krvavé paní Viktora Kubala.

Zkušený režisér Novotný rozdělil příběh do tří linií: Báthoryčku líčí jako sadistku patrně s epileptickými záchvaty, jimž předchází vystupňovaná krutost. Soud nad hraběnkou se pokoušejí vést palatin Juraj Thurzo, uherský diplomat Štefan Nyáry, evangelický farář Jan Ponicenus a soudce Sirmiensis.

Proti vrchnosti stojí zbojník Drozd a zběhlý hraběnčin poddaný Kalina, který chce zachránit sestru Magdu a nevěstu Maryšku. Hraběnce věrně slouží její spoluviníci Ficko, Darvulie, Ilona a Dora. Ušlechtilost zastupuje na jevišti tedy odbojný lid a hraběnčina dcera Eržika (Markéta Stehlíková nebo Barbora Obozněnko).

Běsnící Jelínková

V krátké glose není možné chválit všechny členy hereckého týmu. Hrají postavy moc dobře (Bittlová, Vlášková, Mecerodová, Janoušková, Musil, Vrána, Pejchal…). Za poněkud lidové, jánošíkovské pojetí zbojníků může spíš autor předlohy než inscenátoři. Jevišti ale jednoznačně vévodí Kristina Jelínková.

Ve výtvarné stylizovaných historických kostýmech Romana Šolce pohybuje se na scéně Ivo Žídka s graciézností, narušovanou těžkou duševní újmou. Její výkon je vyjádřitelný jedním slovem: bravurnost. Nejenom pro ty, kdo nevyšlapali v létě na Kunětickou horu, nabídli Východočeši znamenité zahájení nové sezóny.

Východočeské divadlo Pardubice - Petr Abrahám: Čachtická paní (Krvavá historie). Podle románu Joža Nižnánského. Režie Petr Novotný, dramaturgie Jana Uherová, scéna Ivo Žídek, kostýmy Roman Šulc, pohybová spolupráce Vlastimil Červ, bojové scény Pavel Konvas Konvalina. Premiéry na Kunětické hoře 5. a 6. června, ve Východočeském divadle 1. září 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám