Hlavní obsah

Indové natočí film o Ježíšově dětství

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový štáb z indického Bollywoodu zavítal do Izraele, aby začal s přípravami na snímek o Ježíšovi. Narozdíl od většiny děl nebude zaměřený na jeho slavné činy, ale na dětství, uvedl deník Indian Express.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ježíš prý pobýval v indickém Ladaku.

Článek

Rozpočet filmu je úctyhodný, 30 miliónů dolarů, a Indové doufají, že se bude promítat v celém světě. Režisér Singítam Šrínivasa Rao chystá čtyři verze v různých jazycích. Ve filmu hrají hlavně indické děti a bude mít i typicky bollywoodskou hudbu.

"Natáčení začne asi za dva měsíce," uvedl Rao. Ježíše zachycuje v Betlémě, Jeruzalémě a Jerichu.

"Film se zaměřuje na Ježíšovo dětství v protikladu s jinými filmy. Tohle je první film tohoto druhu v bollywoodské historii," dodává producent Konda Krišnam Radžu. Indové si objednali i špičkového maskéra z Hollywoodu, držitele Oscara Christiena Tinsleyho, který spolupracoval s Melem Gibsonem na filmu Umučení Krista.

Režisér se ale kupodivu nevyjádřil k nejzajímavějšímu tématu souvisejícímu s Indií, což je období Ježíšova dospívání, kdy údajně pobýval v severoindické oblasti Ladak, v dnešním státě Džamú a Kašmír.

Ruský badatel a cestovatel Nikolaj Notovič totiž v devatenáctém století objevil v tamním buddhistickém klášteře Hemis, který dodnes funguje a je hojně navštěvován turisty, rukopisy z 1. století, kde mniši popisovali život muže, který velice připomínal Ježíše. Prý tam meditoval a studoval buddhismus.

Teorie se chytila řada dalších vědců a vyšlo o ní mnoho knih a dokumentární film Ježíš v Indii. Bible to přímo nevyvrací, protože o tom, co dělal mezi třináctým a třicátým rokem, nic neříká. Církev ovšem nevidí podobné teorie ráda.

Reklama

Výběr článků

Načítám