Hlavní obsah

Renesanční Evropa očima Denise Haye

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakladatelství Vyšehrad vydalo v překladu Kateřiny Brabcové a Jindřicha Manďáka další díl z cyklu Dějiny Evropy, věnovaný tentokrát 14. a 15. století. Autorem knihy Evropa pozdního středověku je Denis Hay (1915– 1994), který působil na univerzitě v Edinburghu jako specialista na italskou renesanci.

Článek

Léta 1300–1500 autor vidí jako bouřlivé období, kdy se Evropa musela vyrovnávat s nejrůznějšími dramatickými okamžiky. Vznikla masová epidemie moru, kdy zemřela téměř polovina populace, nastalo papežské schizma, husité se odtrhli od katolictví a jejich vzpouru nepotlačily ani četné zahraniční intervence křižáků.

Byla to ale i doba prvního rozkvětu hudební polyfonie a literatury v národních jazycích, zrodu renesanční architektury a umění, rozvoje bankovnictví i mezinárodního obchodu a prvních odvážných zámořských objevů. Denis Hay to vše líčí jako jedno velké dobrodružství lidského umu i vášně. Velkou pozornost věnuje autor Českému království a speciálně osobě císaře Karla IV. a Jana Husa.

Celkové hodnocení: 80% 

Hay Denis: Evropa pozdního středověku 1300-1500

Vydal: Vyšehrad

Přeložili: Kateřina Brabcová, Jindřich Manďák

480 stran

Cena: 448 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám