Hlavní obsah

Prodej e-knih je v Česku ještě v plenkách

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z největších knihkupectví v USA, Amazon.com, informovalo, že v uplynulých třech měsících prodávalo více elektronických knih než titulů v dražší pevné vazbě, která je v USA tradičně vyhrazena novinkám.

Článek

U nás prodej e-knih prakticky neexistuje, začíná však zájem o čtečky založené na technologii elektronického inkoustu.

O úspěchu Amazon.com napsaly The New York Times s tím, že v uvedeném období na 100 prodaných knih v pevné vazbě připadlo 143 elektronických. V posledních čtyřech týdnech trend zrychloval, když na 100 knih v pevné vazbě připadalo 180 digitálních. Na levnější brožované verze, tzv. paperbacky, zatím elektronické knihy ani v USA nemají. Statistiky neexistují, ale nabídka paperbacků existuje v řádu miliónů, u e-knih činí asi 630 tisíc.

„Díky nové ceně čtečky Kindle vzrostl počet prodaných kusů trojnásobně, a to poté, co jsme snížili cenu z 259 dolarů (asi 5100 Kč) na 189 dolarů (3700 Kč),“ řekl Jeff Bezos, zakladatel a generální ředitel portálu Amazon. com.

„A navíc, i když prodej knih v papírovém formátu i nadále roste, překonal počet knih pro Kindle již počet prodaných papírových knih. Zákazníci si mohou prostřednictvím e-shopu zakoupit více knih pro Kindle než knih v papírové podobě, což je úžasné, když si představíme, že papírové prodáváme 15 let, zatímco knihy pro Kindle pouhých 33 měsíců.“

V USA čtečky za čtyři tisíce, u nás za třináct

Na rozdíl od „svítících“ obrazovek notebooků a nejrůznějších monitorů používá čtečka už novou technologii tzv. elektronického inkoustu. Text je ostrý a čitelný za jakýchkoliv světelných podmínek. Připomíná papír. Nový iPod by měl kvalitu ještě zlepšit.

Čtečku Kindle DX Global nebo DX Global graphite lze získat i u nás, v brněnském nakladatelství a prodejně Barvič-Novotný. Cena je však 12 990 Kč. K dispozici je celkem sedm typů čteček v cenovém rozmezí od 5790 do 12 990 Kč. Jak Právu řekl Vladimír Tichý z tohoto nakladatelství, v e-shopu prodávají čtečky od loňských Vánoc a v kamenné prodejně od jara 2010.

„Zájem je řekněme střídmý, denně se na ně zákazníci dívají, ale spíše ze zvědavosti. Předvádíme možnosti čteček, displej, ovládání. Prodáme zhruba dva kusy týdně. Ceny budou obecně jistě klesat, ale vzhledem ke kurzu koruny je obecný trend klesání cen, patrný např. v USA, Asii, narušován právě změnami kurzu,“ uvedl Tichý.

A dodal: „Z toho důvodu došlo v tomto měsíci ke zdražení některých modelů (Pocketbooky). Na druhou stranu se v červenci až srpnu na trh dostanou nové čtečky – Nook, Cybook Opus Color, PageOne, Jinke Hanlin V3+ – s cenami těsně pod šest tisíc korun. O situaci jako v USA, kde jsou čtečky za 149 USD (Nook, Kobo, Kindle 2), si však můžeme jen nechat zdát. Pro prolomení trhu a masové rozšíření je potřeba uvést na trh čtečky v ceně 2500 až 3500 Kč.“

Nabídky jsou zatím u speciálních nakladatelů

Jak dodal, trh s e-knihami u nás zatím neexistuje. Je pár výjimek, ale jde o nabídky specializovaných nakladatelů, univerzitních nakladatelství. Stávající e-knihy jsou většinou v PDF. V ČR ročně vychází na 16 až 18 tisíc nových titulů, jako e-knihy vyjde 10 knih. „Vydavatelství na podzimní až vánoční trh chystají pilotní projekty vydání e-knih. Cenová politika je ale utajená. V zahraničí stojí e-knihy tak 50–75 procent knihy papírové,“ dodal Tichý.

Největší internetový knižní obchod Kosmas.cz e-knihy nenabízí. Jeho ředitel Josef Žák k tomu Právu řekl: „Sledujeme je, zajímají nás. Nabízíme dva tituly nakladatelství digibooks.cz v PDF na CD, Karla Čapka a Boženu Němcovou.“ Podobně zareagoval největší nakladatelský dům Euromedia Group k.s.

„Chystáme, ale letos ještě ne. Zatím připravujeme distribuční cesty pro tento způsob prodeje a zajišťujeme práva na elektronická vydání,“ sdělila šéfka PR Denisa Novotná. Ani největší prodejna Luxor v Praze na Václavském náměstí e-knihy nenabízí. Podle Ladislava Blažka, tajemníka Svazu českých knihkupců a nakladatelů, je prodej elektronických knih u nás v začátcích. Svaz sleduje první zkušenosti.

„Nakladatelé mají problémy, aby prodali tištěné knihy. Není vyřešeno autorské právo pro elektronické knihy a tento druh prodeje. Navíc čtečky jsou poměrně drahé,“ řekl přímo.

Jak se ukázalo, e-knihy zažívající v USA boom, existují u nás jako batole vyžadující ještě velkou péči. Podle odborníků stejně nenahradí drahé publikace, obrazové knihy apod. Jak potvrdil i Vladimír Tichý, obě formy – tištěná a elektronická – budou vedle sebe existovat a doplňovat se.

Reklama

Související témata:

Související články

Prince se opakuje. A stejně je pořád dobrý

Rtuťovitý pop-rock-funkový démon Prince patří k největším workoholikům v oboru, a tak není divu, že letos k desítkám svých alb připojuje další: 20Ten.

Výběr článků

Načítám