Hlavní obsah

Balabánův román o smrti se rodil těžce tři roky, autor nakonec zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Tři vyčerpávající roky strávil zesnulý spisovatel Jan Balabán nad svou poslední knihou Zeptej se táty. Psaní o umírání a smrti blízkého člověka ho ničilo, řekl jeho přítel a básník Petr Hruška. Po bolestném odmlčení ale vždy přicházelo období horečnatého psaní.

Článek

Ostravský prozaik tak román dokončil krátce před svou smrtí. Zemřel nečekaně ve stejný den, kdy před šesti lety zesnul jeho otec.

Otevřený konec i začátek

Čerstvě vydaný román, který byl ve čtvrtek 1. července pokřtěn v Ostravě, má otevřený konec a do jisté míry i začátek. "Má neobvyklou, jakoby tekutou kompozici. Vše se má slít dohromady. Není důležité, kdo s kým mluví. Důležitější je, že někdo mluví mimořádně naléhavě o mimořádně zásadních věcech," uvedl Hruška.

Se ztrátou blízkého člověka se postavy Balabánova románu snaží vyrovnat po svém. Jejich přístupy ke smrti do sebe narážejí, ale i zapadají. "Vznikl tak zvláštní mnohohlav, který je určitým soubojem živých s faktem smrti," řekl Hruška.

Na knize spolupracoval s Balabánem stejně jako u předchozích knih, jejichž rukopisy připomínkoval. Rukopis Zeptej se táty dostal od svého přítele loni v prosinci. "Tři měsíce jsme se scházeli, seděli nad každou větou a přetahovali se o ni. Dva dny před jeho smrtí jsme si domluvili schůzku, abychom už jen formálně pročetli dokončený román. K tomu už nedošlo," dodal Hruška.

Měsíc autorského čtení

Křtem posledního Balabánova románu v kulturním klubu Stará Aréna začal literární festival Měsíc autorského čtení, který se letos uskuteční v Brně a poprvé v Ostravě v souvislosti s její kandidaturou na evropské město kultury 2015. Jeho organizátoři pojali letošní 11. ročník právě jako poctu Balabánovi, který se měl festivalu zúčastnit.

Jan Balabán

Devětačtyřicetiletý Balabán zemřel náhle 23. dubna. Často byl označován za autora, který píše o zoufalcích v mezních životních situacích.

Podle něho byla však bolest a smrt jedním ze základních paradigmat, jež činí život smysluplným.

Balabán napsal několik povídkových knih a románů. Jeho kniha Možná že odcházíme získala v roce 2005 cenu Magnesia Litera v kategorii próza. O rok dříve byla v anketě Lidových novin prohlášena knihou roku, zároveň byla nominována na Státní cenu za literaturu.

Mezi jeho další povídkové knihy patří Středověk (1995), Boží lano (1998), Prázdniny (1998) a Jsme tady (2006). Je také autorem románu Kudy šel anděl (2003), vytvořil i komiks Srdce draka (2001).

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel spisovatel Jan Balabán

V pátek nad ránem nečekaně ve věku 49 let zemřel ostravský spisovatel a překladatel Jan Balabán. Informoval o tom jeho přítel Ivan Motýl.

Výběr článků

Načítám