Hlavní obsah

Zřícená zeď na Špilberku se začne opravovat příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ve středu 16. června se částečně zřítila část zdi na brněnském hradě Špilberk. Provizorní opravy hradby začnou příští týden. Celkové obnově musí předcházet projekt. Zatím je okolí hradeb uzavřeno.

Foto: Jan Trojan, Právo

Zeď z pálených cihel vypadla v délce zhruba 15 metrů, její výška se blíží dvaceti metrům, široká je přibližně dva metry.

Článek

Statici se podle ředitele Muzea města Brna Pavla Cipriana zatím neobávají toho, že by sesuv mohl pokračovat. Jako příčina neštěstí, které si nevyžádalo žádné zranění, se potvrzuje podmáčení zdi po dlouhých deštích [celá zpráva].

Předběžná škoda za 10 miliónů korun

Ciprian řekl, že hradbu tvořilo původní barokní zdivo, které v minulých letech neprodělalo žádnou rekonstrukci. "Hradba v těchto místech dosud nevykazovala žádné známky poškození," řekl Ciprian.

Po silných deštích se ale pod cihlové zdivo nějak dostala voda. Podle předběžného odhadu podmáčení způsobilo škodu deset miliónů korun. "Ale je to zatím skutečně jen střelba od pasu," řekl Ciprian.

Bezprostřední okolí zřícené zdi je uzavřené pro chodce, což potrvá nejméně do skončení provizorní opravy. Uzavřená je také travnatá plocha západní části hradeb nad poškozeným místem, kde se měly zanedlouho konat hlavní koncerty festivalu Babylonfest. Organizátoři hledají nové místo konání.

Babylonfest bude, slibují pořadatelé

"Vzhledem k letošní výtečné dramaturgii rozhodně nehodláme akci zrušit. Slibujeme, že Babylonfest bude, ať už bude kdekoliv," uvedla Jana Fantová z Brněnského kulturního centra.

Neštěstí se dotkne také prohlídkové trasy ve špilberských kasematách. Trasa vede přes západní příkop, který však správa hradu nyní musela také uzavřít. Prohlídka tak skončí před vstupem do příkopu. "Lidé se pak vrátí stejnou cestou zpět," uvedl Ciprian.

Část zdiva spadla ve středu po poledni na místo nedaleko vjezdu do hradu, kde často parkují auta a procházejí lidé. Po několika desítkách minut se záchranářům a policistům podařilo najít dva svědky, kteří nezávisle na sobě potvrdili, že v době, kdy zdivo padalo, pod ním nikdo nebyl. Přesto sutiny prohledali záchranáři se psy a štěrbinovou kamerou.

"Mezi sutinami hasiči objevili jen staré kosterní pozůstatky. Nalezené kosti předali policistům. Podle předběžných poznatků se zřejmě jednalo o zbytky kostry zvířete," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Reklama

Výběr článků

Načítám