Hlavní obsah

Na Špilberku se zřítila část hradeb

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

V Brně na Špilberku se ve středu zřítila část barokních hradeb. Sesunuly se cihly a hlína. Suť zřejmě nikoho nezranila. Právu to potvrdila mluvčí Muzea města Brna Michaela Budíková.

Článek

Část cihlového bastionu (opevnění vystupující mimo samotné hradby) o ploše 15 krát 20 metrů se zřejmě sesunula kvůli podmáčení podloží v severozápadní části hradu. Rozsah škod se odhaduje na 10 miliónů korun.

Zeď se sesunula přímo na parkoviště, kde stávají auta návštěvníků hradu, někdy i známých osobností. Jedná se o část hradeb, která byla před několika lety při rozsáhlé rekonstrukci hradu opravována. Na první pohled není zřejmý důvod sesuvu. Podle jednoho svědka zeď nejdříve před půl jednou celá pukla, a poté se poroučela k zemi.

Na místě za stálého deště zasahují hasiči. Štěrbinovou kamerou zjišťovali, zda pod sesuvem někdo nezůstal. Po konzultaci se statikem suť pomalu odbagrovávají hasiči. Široké okolí je chráněno před vstupem veřejnosti páskou.

Mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid Právu odpoledne potvrdil, že předběžně vyloučili pohyb osob v inkriminovaném místě. Nasadili dva vycvičené psy a nezávisle na sobě to doložili dva svědkové.

Přímá svědkyně viděla celý sesuv z auta, když se chystala místem projet. Jak uvedla, přímo u zdi stál muž, který však stačil naštěstí utéct.

Na hradě se měly zanedlouho konat koncerty Babylonfest, na travnatou plochu západní části však byl zakázán vstup.

Část hradu zůstane uzavřena

Podle pamětníků byly kdysi podél hradeb Špilberku odvodňovací vrty, ale zdá se, že při novodobějších přizdívkách a rekonstrukcích byly vrty zaslepeny. Voda se proto kumuluje na vnitřní straně hradeb.

„V inkriminovaném místě musela působit zhruba dvojnásobným tlakem, než hradby vydrží,“ řekl přivolaný statik Radomír Veselý, specialista na památkové objekty. Co nejdříve se začne s celkovou revizí hradeb. Severozápadní část Špilberku bude uzavřena, stejně jako některá jiná místa přímo pod hradem, kde se objevují vybouleniny. Nemusí být nebezpečné, ale mohlo by se něco stát, dodal Veselý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám