Hlavní obsah

Města na planině Cormaca McCarthyho vycházejí v češtině

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1998 vydal Cormac McCarthy román Města na planině, třetí díl své Pohraniční trilogie, kterým volně navázal na prózu Všichni krásní koně (1992, česky 1995) a Hranice (1994, č. 1997). Nyní se v překladu Jiřího Hrubého uzavírá příběh Johna Gradyho Colea a Billyho Parhama, hrdinů předcházejících knih.

Foto: Profimedia.cz

Cormac McCarthy uzavírá v románu Města na planině příběh Johna Gradyho Colea a Billyho Parhama.

Článek

Jakoby v klidu a bez zjevného vzrušení vypráví americký spisovatel o monotónním životě kovbojů na americko-mexické hranici. Lidé bez rodinných vazeb, nesoucí si na hrbu vítězství i prohry včerejších dnů, tu každý sám za sebe vybojovávají vlastní sen.

V překladu Tomáše Hrácha nabídlo Argo v roce 2008 oba předcházející romány, Všichni krásní koně a Hranice. V prvním McCarthy zpracoval osud dospívajícího Johna Gradyho Colea, který s kamarádem utekl směrem na mexickou hranici. Vynesl mu Národní knižní cenu i Národní cenu literární kritiky a on se v tom okamžiku zařadil mezi špičku amerických prozaiků.

Překročení pomyslného prahu dospělosti Billyho Parhama v prostředí opakujících se ročních dob, na pozadí boje dobra se zlem, se stalo tématem románu Hranice.

Western nebo filozofický příběh?

McCarthy dokázal, že se dal číst jako western, příběh synů, kteří se rozhodli pomstít zavražděné rodiče, nebo jako filozofický příběh o podobách i proměně života.

„Každá smrt připravuje půdu těm dalším. A protože smrt přijde za všemi, nemá smysl bojovat se strachem z ní, ale je třeba milovat toho člověka, co to za nás bere na sebe. Člověka, který usedne na lavici obžalovaných za nás, než nadejde náš čas,“ říká poutník vypravěči románu Města na Planině.

Na rozrůstající se pustině, která byla kdysi dnem moře, se nyní chystá její nový zánik. Pohraniční prostor, kde se už málo vyplácí tradiční chov dobytka s koloritem kovbojského života, zabere armáda.

McCarthy vypráví v klidu a jakoby ve stále se zkracujících obloucích se vrací ke každé postavě, aby vypověděl o jejím vnitřním životě. Vzrušení není na povrchu. Je to osobitý styl, kterým vypráví příběh lásky k prodejnému děvčeti, které je pro mnohé jediným důvěrným dotekem se životní nadějí.

Cormac McCarthy

McCarthy se narodil roku 1933 v Providence v americkém státě Rhode Island, od čtyř let vyrůstal v Tennessee. Vydal romány Sadař (Orchard Keeper, 1965), Vnější temnota (Outer Dark, 1968), Dítě Boží (Child of God, 1974, č. 2008) a také rozsáhlý, částečně autobiografický román Suttree (1979). V sedmdesátých letech se odstěhoval do Texasu a později do Nového Mexika. Jeho zatím poslední sci-fikniha Cesta (The Road, 2006, č. 2008) získala Pulitzerovu cenu.

Cormac McCarthy: Města na planině

Cormac McCarthy: Města na planině

Argo, přeložil Jiří Hrubý, 285 stran, 298 Kč 

Časté využití španělských vět a výrazů se překladatel rozhodl řešit osmistránkovým překladovým slovníčkem na konci knihy, takže člověk neznalý jazyka ve snaze porozumět hovoru musí listovat dozadu, dopředu. Myslím, že to není šťastná volba, protože jinak Jiří Hrubý citlivě vystihl McCarthyho styl, rytmus jeho výpovědi spoluvytvářející charakter postav i celé knihy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám