Hlavní obsah

Ve čtvrtém ročníku filmové nadace se rozděloval milión

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šeky na celkem půl miliónu korun dostali autoři vítězných námětů a scénářů přihlášených do druhého kola výběrového řízení roku 2009 filmové nadace RWE a Barrandov studio, která už čtvrtým rokem podporuje vznik filmových a od letošního roku také televizních látek. Stejnou částku rozdělila loni i v prvním kole.

Článek

Výbor nadace tentokrát vybíral z 51 přihlášených prací. Podle předsedy Iva Mathého byly předkládány práce na kvalitativně vyšší úrovni než na počátku její činnosti. „Témata, na která se většina autorů soustřeďuje, se příliš nemění. Dominují mezilidské vztahy a příběhy z druhé světové války, období těsně po ní a následujících třiceti let,“ uvedl.

Téma druhé světové války

Dokládají to i oceněné látky. Nejvyšší částku 110 000 Kč získal Jiří Hubač, jehož Salón Gruber se odehrává mezi počátkem okupace v březnu 1939 a začátkem války a hovoří o čase, kdy v protektorátu vstupovaly v platnost norimberské zákony, na jejichž základě byli Židé zbaveni majetku, důstojnosti i zaměstnání.

Také dílo Petra Kersche Svědectví je osobitě zpracovaným tématem lidských osudů za druhé světové války.

Roman Kozák se ve svém zamýšleném hudebním filmu vydal mezi bezdomovce, kde stvořil svět lidí, kteří – ač pocházejí z různých sociálních vrstev – se ocitli tzv. na druhém břehu. Čtvrtou filmovou látkou je Přítomnost Davida Slámy – psychologický příběh mladého muže, jemuž zdravotní stav brání v naplnění velké touhy stát se pilotem.

Oceněná televizní práce Karly Kubíkové Dvě Františky vypráví příběh o samotě ve stáří, o touze po přátelství a pochopení, o vině a smrti. Konečně Pohroma Sabiny Bočanové je vlídný i sarkastický příběh rodiny, složené z žen tří generací.

Hledá se producent

Oceněné látky nyní tak jako ty předchozí potřebují především najít producenta. Například před časem oceněný projekt Daniely Fischerové o siamských dvojčatech nazvaný Spolu, jehož realizace je finančně náročná, zaslali členové nadace ke čtení Miloši Formanovi.

Pro skupinu RWE je filmová nadace součástí projektu „energie českého filmu“. Letos do podpory filmové tvorby vloží přes 25 miliónů korun.

„Jako koproducenti uvedeme letos do kin pět novinek. Tři snímky jsou nové – fantasy příběh Jana Svěráka Kuky se vrací, Román pro muže režiséra Tomáše Bařiny a komedie Ženy v pokušení Jiřího Vejdělka. Odložených premiér z roku 2009 se dočká časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Katka a Nickyho rodina Mateje Mináče,“ uvedl ředitel komunikace RWE Transgas Martin Chalupský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám