Hlavní obsah

Nadnárodně nezávislý "indie" pop Snow Patrol

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U britské skupiny Snow Patrol, která právě vydává výběrovku Up To Now, někteří hudební publicisté zatvrzele užívají přívlastek "indie". Docela zdařilý vtip, protože jejich desky distribuuje Universal, největší hudební firma na světě.

Článek

Snow Patrol začínali před čtrnácti lety ve skotském Dundee pod vedením zpěváka a hlavního autora písní Gary Lightbodyho (původně se jmenovali Polar Bear). Po dvou méně známých albech v 2003 podepsali smlouvu s firmou Fiction a setkali se s producentem Garrettem „Jacknife“ Leem. Jejich deska Final Straw pak válcovala britské hitparády. Další album Eyes Open s hitem Chasing Cars jejich komerční úspěch potvrdilo, prodalo se ho více než čtyři milióny kusů.

Skupina určitě není "indie" ani firmou, ani svým zvukem. Jde jednoduše o docela příjemnou popinu, nekomplikovanou a přiměřeně melodickou. Jen velmi zřídka lze jejich písně označit za rockové. Střídáním rychlejších pop-rockových skladeb a přiměřeně melancholických poloakustických balad vytvářejí hladivou kulisu a soundtrack pro denní snění. Kdo má rád hodně kláves, táhlé refrény a minimum rytmických zvratů, u Snow Patrol si dobře zarelaxuje.

Celkové hodnocení: 70 %  

Reklama

Výběr článků

Načítám