Hlavní obsah

Londýnská výstava fotografií: od Beatles k Bowiemu

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro šedesátá léta se vžila řada synonym a přívlastků – zlatá, květinová, kulturní zázrak. V Československu to bylo období tvůrčí i společenské svobody, ve Vietnamu naopak začátek kruté války trvající více než deset let. Klíčovou ingrediencí kvasu této dekády byla muzika, která odstartovala velký hudební třesk, jehož prach dosedá na umělce dodnes.

Článek

A právě hudbě jako fenoménu šedesátých let se věnuje v londýnské Národní portrétní galerii obrovská expozice fotografií. Jmenuje se Od Beatles k Bowiemu: 60. léta odhalena a trvá do 24. ledna. Zahrnuje na 150 excelentních snímků Beatles, Pink Floyd, Davida Bowieho, Rolling Stones, The Who, Jimiho Hendrixe nebo Marka Bolana. „Výstava ilustruje, jak vzácná kombinace fotografie, hudby a módy způsobila, že se z těchto muzikantů staly ikony nejen své doby,“ uvádějí organizátoři.

Černobílé i barevné snímky jsou řazeny chronologicky. Začíná se známými bandy počátku dekády, pokračuje se rivalitou Beatles a Rolling Stones, kterou zachytily objektivy Davida Baileyho, Gereda Mankowitze a Roberta Whitakera. Přehlídka se soustředí také na americké hudebníky v Londýně a na zpěvačky Marianne Faithfullovou nebo Jane Birkinovou.

Šedesátá léta dobývala i móda. Modelky se rády stávaly zpěvačkami, herečkami nebo manželkami slavných muzikantů, a doufaly v nesmrtelnost. Za všechny zmiňme Pattie Boydovou, manželku George Harrisona, později múzu Erica Claptona.

V druhé části výstavy představují snímky přechod k psychedelickým Pink Floyd, ke glam rocku Davida Bowieho či k hudebníkům, kteří se proslavili v 70. letech – Led Zeppelin a Jethro Tull.

Mezi autory fotografií najdeme špičky oboru: Robert Whitaker – známý zejména snímky Beatles, Tony Frank – velký přítel a fotograf Serge Gainsborougha, nebo Douglas Eatwell, autor jedněch z nejlepších novinářských snímků osobností popmusic. Fotografka Fiona Adamsová dopomohla Broukům ke slávě, když byl její snímek skotačící čtveřice mladíků použit v roce 1963 na obal singlu Twist and Shout. A nejznámějším snímkem Michaela Coopera je ten na obalu LP Beatles z roku 1967.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám