Hlavní obsah

V neděli se v Praze utratilo 85 miliónů za umění

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní aukce uměleckých děl v pražském Hotelu Hilton, která skončila až v pozdních večerních hodinách, přinesla překvapení nejen v ceně 13 miliónů za obraz surrealistické malířky Toyen Smutný den. Celkový obrat na této aukci byl téměř 85 miliónu korun (69,8 miliónu bez aukčního příplatku, který byl 20 procent), což patří k českým rekordům.

Článek

Navzdory finanční krizi jsou sběratelé a investoři schopni utratit neuvěřitelné částky za obrazy. Kurs většiny klasiků moderního umění jde strmě vzhůru a podzimní aukční sezóna je v Praze ve znamení obrovských finančních vydání.

Už v září byla během jediného víkendu na dvou různých aukcích prodána umělecké díla za osmdesát miliónů korun, nyní tento výsledek se týká jen jediné dražby! Ve středu čeká Prahu další velká aukce. V Topičově salonu se budou v podvečer dražit slavné obrazy velkých barokních mistrů ze zámecké obrazárny z Mělníka, mimo jiné jde o obrazy Karla Škréty a Petra Brandla. Aukci pořádá firma 1. Art Consulting Brno - Praha a nabízí umělecká díla s celkovou vyvolávací cenou 60 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám