Hlavní obsah

Film Mikulášovy patálie přináší lehkou a vkusnou rodinnou zábavu

Novinky, Stanislav Dvořák

Nejen ve Francii, ale i v Česku si statisíce dospělých pamatují na pohodový pocit, jaký v nich zanechala drobná knížečka z dětství se jmény Goscinny-Sempé na hřbetu. Mikulášovy patálie, humorné příhody party kluků, kteří všechno myslí dobře, ale vždycky se dostanou do problémů, se po letech vracejí jako film.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský režisér Laurent Tirard

Článek

Mikuláš od kamarádů zjistí, že "když se narodí menší brácha, rodiče tě odvezou do lesa a zbaví se tě". To mu nedá spát a rozhodne se, že se musí rodičům natolik zalíbit, aby ho nikdy nevysadili v lese. Svůj dobrý úmysl ale provádí těmi nejhoršími prostředky (úklid bytu se zvrhne v jeho likvidaci) a dojde k závěru, že musí mimino, které ve skutečnosti neexistuje, odstranit.

Se spolužáky Vendelínem, Celestýnem a Albínem se rozhodnou najmout gangstera, který by ho mohl unést do lesa a tam schovat, jenže i to se ukáže být mnohem složitější, než se zdálo. Vír nezvladatelných situací se tak roztáčí ještě víc.

Režisér Laurent Tirard nekopíruje knížku doslovně, vytvořil si vlastní osu příběhu a k jejímu zaplnění používá výborně vypointované literární historky. Hodina a půl dobře vystavěného filmu bez nefunkčního balastu uběhne jako nic.

Mile staromódní nálada

Mikuláš s nevinnou tváří sděluje dospělým, že potřebuje 500 franků na únos mimina, a jeho maminka zase předstírá zájem o skandinávskou poezii 13. století, aby zapůsobila na ženu manželova šéfa. Že to skončí fraškou, asi není třeba dodávat.

Dospělí se upřímně zasmějí dětským představám o chodu světa a děti zase situačním gagům, kterých je tak akorát. Všechny pak může oslovit starosvětský duch, který z Mikulášových patálií vyzařoval už před dvaceti lety. Nenásilné poselství o tom, že existují maminky, které ještě skutečně vaří a nekupují fast food, tatínkové, kteří se hádají s maminkami, ale nerozvádí se, a město, kde si děti můžou hrát venku bez dozoru a hrozí jim maximálně pohlavek od vychovatele Polívky.

Celkové hodnocení: 70 % 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám