Hlavní obsah

Fidlovačka uvádí Mrožka

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod společným titulem Kouzelná noc uvádí zítra pražské Divadlo na Fidlovačce premiéru dvou aktovek polského dramatika Slawomira Mrožka (1930), který patří ke klasikům dramatu 20. století. Inscenace se hraje na jevišti Komorní Fidlovačky.

Článek

Mrožek u nás patřil před listopadem 1989 k zakazovaným autorům, protože v roce 1963 opustil z politických důvodů vlast a žil postupně v Itálii, Francii a Mexiku.

Emigrantem v pravém slova smyslu se stal až o pět let později, a to proto, že 21. srpna 1968 veřejně protestoval proti vojenské okupaci Československa.

Ve Francii, kde tehdy pobýval, získal politický azyl a v roce 1978 i francouzské občanství. Do rodného Polska se vrátil roku 1996 a od té doby žije trvale v Krakově. Patří k evropským dramatikům, kteří mají světové renomé.

Od 50. let psal Mrožek prózy a dramata, jimiž navazoval na poetiku absurdního divadla. Aktovky Kouzelná noc a Na širém moři vznikly ještě před jeho emigrací. Dva obchodní cestující v hotýlku i tři trosečníci – džentlmeni na širém moři se dostanou do nečekaných situací plných tajuplných zvratů a humoru, které prověří jejich charaktery.

V režii Juraje Deáka vytvoří postavy dvou džentlmenů Otakar Brousek ml. a Václav Svoboda, dále hrají Zuzana Vejvodová a Pavel Nečas.

Reklama

Související témata:

Související články

Divadlo Na Fidlovačce si objednalo sprejery

Sprejeři se vrhnou na Divadlo Na Fidlovačce. Praha 4 požádala umělce, kteří tvoří graffiti, aby celou budovu pomalovali. Chce tak zamezit nelegálnímu malování...

Divadlo Semafor oslavilo 50. výročí

Legendární Divadlo Semafor v pátek oslavilo své padesáté výročí galakoncertem největších hitů. K půlstoletí přišly popřát známé hvězdy semaforské éry Karel...

Výběr článků

Načítám