Hlavní obsah

Divadlo Semafor oslavilo 50. výročí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Legendární Divadlo Semafor v pátek oslavilo své padesáté výročí galakoncertem největších hitů. K půlstoletí přišly popřát známé hvězdy semaforské éry Karel Štědrý, Pavlína Filipovská nebo Eva Pilarová. Na dvou vyprodaných představeních zazněly v Obecním domě šlágry jako Pramínek vlasů nebo Včera neděle v doprovodu Českého národního symfonického orchestru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jitka Molavcová a Jiří Suchý

Článek

Téměř dvouhodinový program složený ze scének a písniček uváděl Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou, vystoupili i současní členové semaforského souboru. Galavečer začal vzpomínkou na zesnulé členy Semaforu, v retrospektivě nechyběl Jiří Šlitr, Jiří Grossman, Miroslav Horníček nebo Waldemar Matuška.

Prvním hitem této populární pražské scény se stala píseň Včera neděle byla v podání tehdy osmnáctileté Pavlíny Filipovské. Ta s "Nedělí" vystoupila i v pátek, na pódiu ji pak vystřídali Eva Pilarová a Karel Gott v duetu Dotýkat se hvězd. V pásmu písní se pak představili i současní členové souboru, zazněly i písně z jazzové opery Dobře placená procházka.

Název Se.ma.for, tedy Sedm malých forem, vymyslel pro divadlo Suchý, který měl původně v plánu věnovat se co nejširšímu spektru žánrů včetně pantomimy či loutkového divadla. Sedm forem se ale během prvních dvou sezón smrsklo na formy dvě, a to hudební divadlo a jazzové koncerty.

Prvním představením divadla Semafor byla hra Člověk z půdy. Premiéru měla 30. října 1959 v ulici Ve Smečkách, kde nyní hraje Činoherní klub. Semafor se od té doby mnohokrát stěhoval, poslední čtyři roky sídlí v pražských Dejvicích. Jejich poslední premiérou byla v úvodu sezony nová verze muzikálu Kytice. Tato inscenace dosáhla začátkem 70. let 600 repríz. Začátkem příštího roku bude mít premiéru pásmo nazvané Uteklo to jako H2O složené z nejlepších scének historie tohoto divadla.

Záznam pátečního koncertu odvysílá Česká televize 14. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám