Hlavní obsah

Čtyřicáté výročí strahovského klubu připomenou i Lurkers

– Praha
Novinky, Alex Švamberk

Čtyřicáté výročí existence slavného klubu 007 na pražském Strahově připomíná řada koncertů. V neděli na „sedmičce“ vystoupí anglická punková skupina The Lurkers, která se dala dohromady už v roce 1977.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Arturo Bassick ze skupiny Lurkers

Článek

Vystoupení Lurkers plně zapadá do rámce oslav, protože sedmička byla od osmdesátých let zaslíbena punku. V osmdesátých letech na ní hrával Visací zámek i Plexis, kteří se v neděli představí před Lurkers.

V Lurkers dodnes působí jeden z původních členů, baskytarista Arturo Bassick, který ale po prvním singlu odešel. V roce 1988 však pomohl dát dohromady kapelu v původním složení a vede ji dodnes.

Punk je podle něj je schopen stále oslovovat další a další generace: „Mnoha mladým lidem se líbí, punk je velká móda, ale je to móda odlišná od té každodenní. Vypadá mnohem divočeji, než jakákoli móda kdy vypadala. Lidi přitahuje svým vzhledem. I na malých koncertech bývá skupina lidí, kteří nepatří ke scéně, jen se přijdou podívat na punk.“

Pro něj samotného však punk není móda, ale životní styl, který mu zcela vyhovuje už od dob dospívání: „Já jsem měl i bez punku pocit, že pořád protestuji. Školy jsem nechal v patnácti a beztak jsem nikdy nechtěl dělat normální práci. Bouřil jsem se proti svým rodičům, protože neměli žádné peníze, ale chtěli být jako boháči. Ve škole jsem se stavěl proti všemu, patřil jsem k těm špatnejm. Nedělal jsem žádné domácí úkoly, utíkal jsem ze školy a nechtěl ráno vstávat. Byl jsem vždycky zlej kluk, a když se objevil punk, tak pro mě představoval způsob, jak se vyjádřit.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám