Hlavní obsah

Vidět, jak padá Eiffelovka

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film G. I. Joe je dalším důkazem toho, že Hollywood shání náměty už opravdu všude. Není to tak dávno, co byla v českých kinech komedie inspirována jednou větou z knihy o vztazích, teď se začal promítat zase „akčňák“, který je postaven na sérii hraček. Tomu ostatně odpovídá i scénář – na začátku evidentně nebylo možno se opřít o nic jiného, než o vzhled umělohmotných postaviček.

Článek

G. I. Joe je tajná organizace s přístupem k nejnovějším technologiím, stojí na správné straně a zrovna přijala dva nové rekruty – fešáka Dukea (Channing Tatum) a roztržitého Ripcorda (Marlon Wayans). Mimochodem právě Ripcord je snad jediná postava, ke které si lze najít nějaký vztah, hlavně proto, že je za vtipného a trochu za troubu.

Proti G. I. Joe se postaví organizace ze špatné strany, kterou vede McCullen (příšerný Christopher Eccleston) s francouzským přízvukem, co nenávidí Francii (zorganizuje útok na Eiffelovku, což je jedna z povedenějších akčních scén). Pro něj pracují mistr bojových umění Storm Shadow (Byung-hun Lee) a Ana (Sienna Millerová). Hvězdné jméno Millerové ani Dennise Quaida, který se mihne v roli generála, ovšem nejsou zárukou herecké kvality. Podprůměrní jsou všichni.

Nějaká myšlenka se hledá těžko, výrobce zbraní je za negativní postavu, ovšem antimilitantní film zcela jistě není, spíše naopak, zbraní nejrůznějších druhů uvidíte nepočítaně. Historické pozadí jednotlivých postav je propracované jen velmi povšechně, takže naznačená témata pomsty a osudové lásky nefungují. Jednotliví členové týmu jsou posbíraní z celého světa, ale o nějakém poselství a spolupráci mezi národy se mluvit nedá, protože skoro všichni vypadají stejně – jak z obálky lifestylového časopisu. A když jde náhodou o ženu, nechybí ani ňadra těsně obepínající ohoz, případně hluboký výstřih. Zkrátka to ze všeho nejvíc připomíná armádní náborovou akci. Tuhle domněnku podporuje také to, že v předpremiéře se G. I. Joe promítal speciálně pro osazenstva amerických vojenských základen a jejich rodinné příslušníky.

Výbuchy za 175 miliónů

Stephen Sommers není nijak objevný, byť výbuchů, potyček a létajících kulek zrežíroval nadmíru. A pomoc počítačové techniky je k rozeznání jen na několika málo místech (náklady na snímek se vyšplhaly na 175 miliónů dolarů, dalších 100 miliónů stála propagace).

Závěr je pochopitelně otevřený – herci dostali smlouvy už automaticky na dva díly – padouchové přežijí, takže se jistě brzy dočkáme pokračování. Zvlášť když to vypadá, že přes nepříliš pozitivní ohlasy, komerční úspěch, minimálně v Americe, přišel. Jakoby prázdných akčních filmů z nedaleké budoucnosti už nebylo dost.

Závěr je pochopitelně otevřený – herci dostali smlouvy už automaticky na dva díly – padouchové přežijí, takže se jistě brzy dočkáme pokračování. Zvlášť když to vypadá, že přes nepříliš pozitivní ohlasy, komerční úspěch, minimálně v Americe, přišel. Jakoby prázdných akčních filmů z nedaleké budoucnosti už nebylo dost.

Závěr je pochopitelně otevřený – herci dostali smlouvy už automaticky na dva díly – padouchové přežijí, takže se jistě brzy dočkáme pokračování. Zvlášť když to vypadá, že přes nepříliš pozitivní ohlasy, komerční úspěch, minimálně v Americe, přišel. Jakoby prázdných akčních filmů z nedaleké budoucnosti už nebylo dost.G. I. Joe

Závěr je pochopitelně otevřený – herci dostali smlouvy už automaticky na dva díly – padouchové přežijí, takže se jistě brzy dočkáme pokračování. Zvlášť když to vypadá, že přes nepříliš pozitivní ohlasy, komerční úspěch, minimálně v Americe, přišel. Jakoby prázdných akčních filmů z nedaleké budoucnosti už nebylo dost.G. I. Joe USA 2009, 118 min.

Režie: Stephen Sommers, hrají: Dennis Quaid, Channing Tatum, Marlon Wayans, Sienna Millerová, Christopher Eccleston aj.

Celkové hodnocení: 35%

Reklama

Výběr článků

Načítám