Hlavní obsah

David Černý vystavuje v Praze nejen Entropu

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverzní umělec David Černý představuje své starší práce v nové pražské galerii Dvorak sec contemporary, která v metropoli prezentuje současné umění z České republiky i ze zahraničí. Černého exponáty zde budou vystaveny do 29. září. Ve čtvrtek Černý také odhalí slavnou Entropu v Centru současného umění Dox.

Článek

Nejedná se o klasickou výstavu s určitým konceptem, jak soudí i známý sochař. „Je to komerční galerie, kde jsou další díla, ne jenom moje,“ říká. „Vybíral jsem věci, které zbyly ze skladů a které jsou částečně koupitelné. Ale on si je stejně nikdo nekoupí, protože jsou velké, smrdí a dělají hluk,“ dodává.

V předních prostorách galerie je umístěn třítunový objekt Žralok (2005), který představuje spoutaného Saddáma Husajna v akváriu. Parafráze na proslulé dílo Damiena Hirsta vznikla sice rok před Husajnovým oběšením, přesto se Černému podařilo zvláštně propojit svou vizi o konci nelítostného iráckého prezidenta se skutečností.

„Instaloval jsem ho v době, když v The Sun uveřejnili fotky, jak stojí v cele a má na sobě slipy. To bylo legrační. Když jsem hledal hadr, kterým ho obalím, otevřel jsem internet a buch, vyskočil tam ve slipech. Byla to náhoda, rok na to ho popravili a ty fotky byly identické,“ vzpomíná stále ještě trochu překvapený Černý.

Do galerie transportoval rovněž čtyři obří Pistole (1994), vyluzující různé hlasité zvuky jako bouchnutí dveří, spláchnutí záchodu nebo kvílení brzd, a tzv. Kity, rozměrně sochy dětských plastikových skládacích postaviček. V druhé části vystavuje bronzové instalace nazvané Terezín, Rolling Stones u Václava Havla nebo Maroldův ateliér.

Reklama

Výběr článků

Načítám