Hlavní obsah

Scénář k filmu o Čunkovi je hotový, shánějí se peníze

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh Jiřího Čunka má zase o něco blíže k filmovému zpracování. Scenáristé Radim Procházka a Petr Fischer již dopsali scénář a začínají shánět peníze na realizaci. Jádrem filmu bude vzestup regionálního politika do první politické ligy a také jeho problémy – podezření z korupce a ze sexuálního obtěžování sekretářky Marcely Urbanové.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Čunek

Článek

To, že Čunek před časem odešel z vlády, nemělo podle Procházky na dokončení scénáře vliv.

„Poslední obraz jsem dopisoval v den, kdy odstoupil. My jsme ale nečekali, že odejde, ani děje se to netýká. Je to sice pro nás trochu negativní, protože odchází ze světla reflektorů, ale ten scénář má přesah, takže doufám, že to dotáhneme do konce,“ řekl Právu Procházka.

Objevný podle něj film bude hlavně ve své celistvosti. „Jednotlivosti, jestli spal s Urbanovou nebo jestli vzal úplatek, to jsme neodhalili, ani jsme se o to nesnažili,“ uvedl Procházka.

Autoři doufají, že seženou peníze, letos v létě film natočí a příští rok by mohl jít do kin a do televize. Chystají oslovit Českou televizi nebo Novu. Spoléhají také, že peníze dostanou od grantové komise Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie.

Kdo ho bude hrát?

O hercích uvažují, ale nikoho zatím neoslovili. „Určitě by to měli být zkušení herci,“ uvedl Procházka. V tisku se mluvilo, že Čunka by mohl hrát například Tomáš Hanák. Čunek v nadsázce uvedl, že by si přál, aby ho zahrál Jean-Paul Belmondo.

Dramaturgem a režisérem budoucího filmu je Robert Sedláček, který natočil například psychologické drama Pravidla lži. Spolupráce s Čunkem byla podle Procházky výborná. „Umožnil nám navštívit manželku, vidět, jak žije ve Vsetíně, seznámil nás s tehdejšími spolupracovníky na vsetínské radnici. Sešli jsme se se všemi důležitými aktéry, kromě Topolánka, ten neměl zájem. Mluvili jsme s Bursíkem, Urbanovou i s Romy na Poschlé,“ podotkl Procházka.

Čunek si spolupráci také chválí. „Jenom neznám výsledek,“ poznamenal.

Většina filmu bude hraná a jen pro historické momenty, jako jmenování Čunka ministrem na Hradě, budou použity archívní snímky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám