Hlavní obsah

Rada ČT promýšlí, jak zvolit nového ředitele

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generálnímu řediteli České televize Jiřímu Janečkovi končí šestiletý mandát letošního 16. července a Rada ČT, která šéfa veřejnoprávní televize volí, už teď promýšlí, jak bude postupovat.

Článek

Pro jméno staronového nebo nového šéfa musí zvednout ruce deset radních z patnácti. Pěti členům – Milanu Badalovi, Dobromilu Dvořákovi, Janu Prokešovi, Petrovi Uhlovi a Jiřímu Voráčovi – končí 28. května mandát. Ve hře je i post radního Josefa Jařaba, který dostal nabídku na přednáškové turné v USA, a pokud by se více jak tři měsíce nezúčastňoval schůzí rady, musel by na funkci rezignovat.

Pokud se Sněmovně nepodaří rychle, v době šesti týdnů, zvolit nové radní, nebude potřebných deset hlasů po ruce. V tom případě nemůže podle zákona dále řídit ČT Janeček, ale jeho statutární zástupce, což je v současné době technický ředitel Rudolf Pop. Zákon rovněž neumožňuje, aby Janeček na požádání radních prodloužil svůj mandát o potřebnou dobu, až budou radní kompletní.

Většina současných radních, až na dvě, možná tři jména, je s prací Janečka spokojena. „Chceme přistupovat k volbě zodpovědně a nenechat Českou televizi v nejistotě, proto zvažujeme v současné době dvě varianty řešení. Zvolit šéfa televize již v době, kdy bude ještě plný počet současných radních, aby se zvolený mohl okamžitě po skončení mandátu Janečka ujmout funkce, nebo nechat volbu až po doběhnutí mandátu a volbě nových radních,“ vysvětlil Právu situaci předseda rady Jiří Baumruk.

Baumruk: nechceme volit rychle

„Nechceme volit rychle, ale vybrat toho nejlepšího,“ poznamenal Baumruk. Ten podle svých slov nepřipouští variantu, že by ze strany politiků padaly požadavky protlačit na post prvního muže ČT různá „kaskadérská jména,“ jak to sám označil Baumuruk.

„Požádali jsme o právní analýzu, kterou vypracovala Zdenka Hůlová, právnička a bývalá členka Rady ČT,“ dodal Baumruk. Podle něj mají všichni radní analýzu k dispozici a předpokládá se, že zhruba do měsíce na veřejném jednání rozhodnou, jaký postup pro vyhlášení výběrového řízení a volbu ředitele zvolí.

„Nejsem o dvou variantách postupu rady informován a žádnou právní analýzu nemám,“ sdělil ale na dotaz ve středu Právu radní Petr Uhl. „Zaslechl jsem sice cestou v autobuse napůl ucha, že se něco takového chystá, ale já bych s tím nesouhlasil,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám