Hlavní obsah

VIDEO: Daniel Craig přešel od Bonda k židovským partyzánům

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový film Defiance by mohl po rozpačitě přijaté bondovce Quantum of Solace zlepšit reputaci britského herce Daniela Craiga u náročnějšího publika. Dostal hlavní roli v neuvěřitelném (ale historicky podloženém) příběhu židovského partyzána jménem Tuvia Bielski, který dokázal s minimálními prostředky celou válku bojovat proti nacistům.

Článek

Bielski žil s rodinou na území dnešního Běloruska. Po začátku 2. světové války přišla většina příbuzných o život, ale on a jeho bratři Asael, Aron a "Zus" utekli do lesů, kde zformovali partyzánskou skupinu.

Vybudovali systém podzimních úkrytů a postupně i zázemí v podobě primitivní kuchyně, dílny, pekárny nebo ošetřovny. Během času se k nim přidávali noví uprchlíci a skupina měla až okolo tisíce osob. Nacisté podnikali proti Bielskému různé akce a vypsali na něj vysokou odměnu, přesto ho nikdy nechytili.

Bielského partyzáni jsou někdy obviňováni i ze zabíjení polských civilistů, nicméně řada historiků popírá účast této skupiny na masakrech, které přisuzují sovětským partyzánům. Jako obvykle vyvolává i tento film vášnivé spory o přesnosti historických událostí.

Bratry hlavního hrdiny hrají Liev Schreiber a Jamie Bell, v dalších rolích se představí Mia Wasikowska nebo Mark Feuerstein. Režisérem válečného dramatu je Edward Zwick, který má za sebou tituly jako Krvavý diamant, Poslední samuraj, Stav obležení, Odvaha pod palbou, Legenda o vášni a Glory.

Do našich kin vstoupí film Defiance, který zatím nemá oficiální český název, šestnáctého dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám