Hlavní obsah

V anketě popularity Český slavík přišlo o 30 000 hlasů více než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní vyhlášení výsledků 43. ročníku ankety o nejpopulárnější zpěváky a kapely se v přímém televizním přenosu uskuteční v sobotu večer. Do letošního ročníku ankety Český slavík Mattoni přišlo přes 165 000 hlasů, což je téměř o 30 000 více než loni, řekl za pořádající agenturu Musica Bohemica Jaroslav Těšínský.

Foto: Jan Koller, Právo

Během večera vystoupí i Karel Gott.

Článek

Během slavnostního galavečera budou předáni zlatí, stříbrní a bronzoví slavíci v kategoriích zpěvák, zpěvačka a hudební skupina. Výsledky byly pod dohledem notáře uloženy v zapečetěné obálce a jsou až do vyhlášení tajné. Pořadatelé zatím zveřejnili jen abecední pořadí šesti nominovaných v jednotlivých kategoriích.

Mezi zpěvačkami zvítězí jedna z šestice Iveta Bartošová, Lucie Bílá, Ewa Farna, Aneta Langerová, Helena Vondráčková či Lucie Vondráčková. Nominovaní zpěváci jsou Daniel Bárta, Petr Bende, Karel Gott, Petr Kolář, Richard Krajčo a Daniel Landa.

V kategorii skupiny, kde jsou podle pořadatelů výsledky nejtěsnější, se rozhodne mezi kapelami Čechomor, Divokej Bill, Chinaski, Kabát, Kryštof a Olympic. Předány budou rovněž ceny v kategorii Skokan roku určené interpretům, kteří se umístí v první dvacítce a oproti loňskému roku si polepší o největší počet příček. Loni se to podařilo trojici Zbyněk Drda, Barbora Zemanová a skupina Argema.

Letošní novinkou ankety bude také kategorie pro slovenské interprety nazvaná Slavíci bez hranic. "Již můžeme prozradit, že vítězem bude jeden z trojice Elán, Horkýže slíže nebo No Name," sdělil Těšínský.

Mezi objevy Ruml i Klus 

Jedinou kategorií, která zatím není uzavřena, je Objev roku, ve které se hlasuje až do poloviny sobotního přímého přenosu. Mezi nominované se dostali zpěváci Tomáš Klus, Ondřej Ruml a Marek Ztracený, kteří na sebe výrazně upozornili v tomto roce.

Na slavnostním vyhlášení výsledků vystoupí jeho poslední vítězové Lucie Bílá a Karel Gott. Vedle desetinásobné zlaté slavice a držitele 33 nejvyšších ocenění, včetně platinového slavíka za celoživotní dílo, v přímém televizním přenosu zazpívají Petr Kolář, Ewa Farna, Jiří Zonyga, skupiny Chinaski, No Name a další.

Loni v anketě o cenu Český slavík zvítězili kromě Gotta a Bílé i kapela Kabát. Anketa Český slavík se vyhlašuje od roku 1996 a navazuje na někdejšího Zlatého slavíka, jehož od 60. let do roku 1991 vyhlašoval časopis Mladý svět. Na rozdíl od výročních cen Akademie populární hudby Anděl, o jejichž udělení rozhodují publicisté a profesionálové ze světa pop music, záleží u "slavíků" na hlasování fanoušků. V loňském ročníku pořadatelé zaznamenali pokles hlasů oproti roku 2006, kdy hlásili přes 153 000 zaslaných hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám