Hlavní obsah

Téma násilí na ženách se odráží v knize Stiega Larssona

Právo, Tereza Radváková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakladatelství Host vydává první část trilogie Milénium švédského novináře a spisovatele Stiega Larssona. Kniha Muži, kteří nenávidí ženy byla ve Švédsku publikovaná krátce po jeho smrti a postupně se stala mezinárodním bestsellerem. Larsson navazuje na narativní postupy skandinávské literatury, jež lze označit za klasické.

Foto: archiv, Právo

Podle kriminální série Stiega Larssona Milénium se točí film. Dosud prodal více než šest miliónů výtisků knihy Muži, kteří nenávidí ženy.

Článek

Čtenář může v jeho díle postřehnout, jak se ze všech sil snaží překročit kategorii zábavního žánru. Píše sice detektivku, ale zároveň prozkoumává společenské vztahy v postmoderní společnosti. Polemizuje se současným pojetím morálky či etiky a současně zvažuje, jakou míru zodpovědnosti by měl člověk mít vůči druhým i sobě samému.

Larsson v rozhovoru pro Svensk Bokhandel (18/2004) zmínil, že hlavní hrdinka příběhu Lisbeth Salanderová v podstatě představuje Pipi Dlouhou punčochu – respektive ženu, kterou by se Pipi stala, kdyby ji Lindgrenová nechala dospět.

Příběh dospělé Pipi Dlouhé punčochy

Vytvořil tak asi pětadvacetiletou dívku, jež se dívá na svět jinak než ostatní lidé. Dívku, o níž bychom si nemysleli nic dobrého, ale zároveň bychom tušili, že nás zvláštním způsobem přesahuje. Sama Lisbeth se cítí jako outsider. Nemá soukromý život ani opravdové přátele. S nikým se nestýká, neosvojila si žádné sociální dovednosti a odmítá se podrobit pravidlům soužití. Nikam nepatří.

Jejím protipólem je Mikael „Kalle“ Blomkvist. Úspěšný, pohledný, sympatický. Pracuje ve vlastním časopise a spořádaně si užívá svůj stereotypní standard, dokud mu ho novinářský přehmat nepřevrátí naruby. Všechny načaté příběhy se potom setkají v jednom bodě. Mikael se ocitne na severu Švédska a spolu s Lisbeth postupně odkrývá temnou historii bohaté rodiny Vangerů.

Čtenář netuší, jak kniha dopadne, a zhruba od druhé kapitoly se od ní nedokáže odtrhnout. Je pohlcován vyprávěním plným zvratů a nečekaných odhalení. Mrazí ho v zádech. Autor umí udržet napětí v několika paralelně se odvíjejících zápletkách, aby je postupně spojil v ucelený příběh. Navíc má dostatek znalostí z vlastní kariéry novináře, takže všechny detaily působí autenticky. Střípky mozaiky do sebe přesně zapadnou.

Téma násilí na ženách se přitom prolíná každou kapitolou. Vzniká obžaloba společnosti postižené slepotou. Na pozadí klidných dní se odehrávají zvěrstva nejhoršího kalibru. Část z nich navíc deformovaným způsobem odkazuje k bibli. Larsson zpracoval konvenční námět, ale přinesl nové postřehy. Kniha rozhodně stojí za přečtení.

Stieg Larsson: Muži, kteří nenávidí ženy

Host 536 stran, 349 Kč

Švédský novinář Stieg Larsson (1954–2004)

Působil jako levicově orientovaný politický aktivista.

Působil jako levicově orientovaný politický aktivista.V osmdesátých letech začal pracovat pro TT, největší tiskovou kancelář ve Švédsku.

Působil jako levicově orientovaný politický aktivista.V osmdesátých letech začal pracovat pro TT, největší tiskovou kancelář ve Švédsku.Později založil nadaci Expo, která sledovala činnost krajně pravicových a rasistických organizací. Současně začal vydávat stejnojmenný časopis.

Působil jako levicově orientovaný politický aktivista.V osmdesátých letech začal pracovat pro TT, největší tiskovou kancelář ve Švédsku.Později založil nadaci Expo, která sledovala činnost krajně pravicových a rasistických organizací. Současně začal vydávat stejnojmenný časopis.Jako spisovatel se ale proslavil teprve díky trilogii detektivních románů Milénium, publikované po jeho smrti. První díl dostal v roce 2005 cenu za nejlepší skandinávský kriminální román, druhý se stal nejlepším švédským kriminálním románem roku 2006 a poslední získal cenu Kniha roku.

Podle série se točí film.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám