Hlavní obsah

VIDEO: Začínají „Pražské šortky“ s Bobem Geldofem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu večer začíná slavnostním zahájením v pražském kině Světozor již čtvrtý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, pořádaný organizátory MFF Karlovy Vary. I letos festival od 12. do 16. listopadu ve třech soutěžních a devíti nesoutěžních sekcích představí výběr toho nejlepšího, co vytvořili mladí talentovaní filmaři v průběhu uplynulého roku po celém světě.

Článek

Slavnostní zahájení obstará atraktivní blok, v němž se objeví například švédský snímek V jako vražda režiséra Magnuse Holmgrena. Vypráví příběh jednoho horkého dne muže, který nenávidí svou ženu.

Krátký film V jako vražda

Novozélandská režisérka Katie Wolfeová je autorkou malé hříčky o netušeném spojení mladé ženy a děvčete, které jednou rozvrátí její život To je ona.

Vrcholem večera má být film Já jsem Bob, autorská minikomedie Donalda Rice založená na záměně hudební hvězdy – Boba Geldofa a jeho dvojníka. V hlavní roli se objevuje známý zpěvák a muzikant v úloze sebe sama. Snímek, který nabízí chytrou krátkou zábavu, získal cenu pro nejlepší komedii na L.A. Short Fest 2007.

Slavnostní zahájení je sice pro zvané hosty, ale ani divákům tyto filmy nemusí uniknout. Zahajovací program bude pro veřejnost uveden ve Velkém sále kina Světozor v neděli 16.11. od 14 hodin.

Do Francie i mezi oceněné

V zítřejším programu (13.11.) už uvidíte první dvě řady soutěžních filmů. V profilové sekci Tour de France se představuje země, která je nejen kolébkou filmu, ale také zemí s největší produkcí krátkých filmů na světě. V sekci se představí pět francouzských krátkých snímků v čele s držitelem krátkometrážního Oscara, filmem Mozart kapsářů. Dále zde uvidíme například film Večeře režisérky Cécile Vernantové, který byl nominován na nejlepší evropský krátký film.

Sekce Panorama pravidelně nabízí filmy, které uspěly na prestižních festivalech a v hlasováních akademií. Sdružuje letošního držitele studentského Oscara, německo-švýcarský snímek Na cestě, režiséra Reta Caffiho, za nímž stojí další úctyhodný seznam festivalových cen. Nejlepším evropským krátkým filmem dle Evropské filmové Akademie je španělské Smíření Eduarda Chapera-Jacksona, v němž rodina hledá způsob, jak se vyrovnat s koncem jednoho života.

I krátké filmy oceněné na festivalech potvrzují obrovský nástup rumunské filmové tvorby. Zlatou palmu v Cannes získal autorský snímek Mariana Crisana Megatron, příběh o zvláštním narozeninovém přání malého chlapce. Držitelem „krátkometrážního“ Zlatého medvěda z Berlinale je zase příběh tří mladých delikventů Prima den na koupání rumunského režiséra Bogdana Mustaty. Z populárního festivalu v Sundance si odvezl vítězné vavříny snímek Soft, vycházející britské režisérské hvězdy Simona Ellise, který jej natočil za pouhých 5 dní.

Rozhodne porota i diváci

Festival krátkých filmů je festivalem soutěžním. O držitelích ocenění rozhodne porota, v níž za Českou republiku zasednou David Ondříček, režisér a producent a ředitel rozhlasové stanice Radio1 Saša Michailidis.

O nejlepším krátkém filmu 4. ročníku Festivalu krátkých filmů Praha mohou rozhodnout i diváci. Hlasovat bude možné prostřednictvím letáku, který obdrží při vstupu do kinosálu. Po skončení každé projekce mohou zvolit tři filmy a napsat jejich název v pořadí, jak je hodnotí a leták odevzdat do hlasovacího boxu umístěného v předsálí. Divácká cena bude předána spolu s ostatními oceněními na slavnostním zakončení 15. listopadu. Festivalové projekce budou pokračovat i 16. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám