Hlavní obsah

Jitka Frantová představí své Pražské jaro

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jitka Frantová je herečka, která jakožto manželka Jiřího Pelikána, ředitele Československé televize, exponovaného v událostech roku 1968, byla nucena opustit svou vlast a budovat svou uměleckou kariéru znovu od počátku. Jako jedné z mála hereček se jí to podařilo a dnes pro ni není problémem hrát divadlo v italštině, němčině i češtině. Triumfovala na scénách v Rakousku, Německu i Itálii, kde žije od roku 1969.

Článek

O tom všem (a mnohém jiném) je monodrama Mé pražské jaro, které sama napsala a jehož je jedinou protagonistkou. V únoru letošního roku mělo za přítomnosti italského prezidenta premiéru v Teatro India v Římě a začátkem října tleskali Jitce Frantové diváci prestižního Piccolo Teatro v Miláně. Inscenaci nastudovala s mladým režisérem Danielem Salvou a poprvé ji představí v brněnské Redutě v rámci festivalu Redfest zítra a 24. října poté ve zkušebně pražského Národního divadla.

„V Brně jsem se narodila, vystudovala a zažila vše to, co je v životě poprvé. Na jevišti Mahenova divadla, tehdy Divadle na hradbách, se odehrály moje první divadelní kroky. Proto se sem vracím s dojetím a radostí. A samozřejmě je pro mě velkou poctou zahrát své představení v Národním divadle v Praze, v této vysněné „kapličce“ všech českých herců,“ říká Jitka Frantová

„Moje pražské jaro je představení, které se narodilo v Itálii a je určené pro italské publikum. Nejsem politik ani historik, nemohu a také nechci, aby mé představení působilo dojmem politického mítinku nebo historické přednášky. Jsem herečka, a tak chci přiblížit politiku skrze lidské osudy, především skrze osud svůj. Byla to nelehká doba, která by neměla být zapomenuta a která se výrazně podepsala na mém životě. Mým osobním krédem vždy bylo bojovat za svůj cíl tak dlouho, dokud ho nedosáhnu. Doufám, že mi politika už nikdy nebude bránit v realizaci mých snů,“ dodala.

Mé pražské jaro je věnováno 40. výročí srpnové okupace Československa, ale ukazuje i události, které vedly ke krizovým momentům nedávné české historie. Pro italské publikum byly objevem, ale neškodí si je připomenout i v domácím prostředí. Představení je hráno většinou v italštině s paralelním tlumočením do češtiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám