Hlavní obsah

V Česku vychází kniha Hitlerových maleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malby, které se přisuzují nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi, vydává v těchto dnech knižně český nakladatel. "Získali jsme je z dostupných zdrojů - ze starších knih, kde byly publikovány, z internetu," řekl vydavatel knihy Radomír Fiksa. Kniha Adolf Hitler - Akvarely se podle něj objeví v běžné knižní distribuci koncem týdne.

Článek

Kniha je podle Fiksy původní, obsahuje jen střídmý textový doprovod, který například rozděluje Hitlerovo "umělecké dílo" na jednotlivé etapy. Kniha představuje zlomek z několika set vůdcových akvarelů i několik jeho skic či informace o tom, ve kterých sbírkách se Hitlerova díla nacházejí. Neobsahuje ale podle Fiksy historické ani uměleckohistorické zhodnocení jeho tvorby.

Práce připisované Hitlerovi se občas objevují v aukcích, před dvěma lety se v Británii série 21 akvarelů a skic vydražila za 115 000 liber (tehdy bezmála pět miliónů korun). Šlo vesměs o krajinky, které mladý Hitler namaloval v době první světové války, kdy sloužil jako německý voják na západní frontě. Ti, kdo tehdy obrazy dražili, či o ně projevili zájem, uváděli, že v tomto případě nejde o Hitlera-válečníka nebo Hitlera-diktátora. Obrázky prý vznikly dávno předtím, než se jimi stal.

Jiné Hitlerovy obrazy se dražily i dříve. Tato kolekce maleb pozdějšího nacistického vůdce byla ale jednou z největších, jaké se dostaly na trh. Našla se na půdě domu v Belgii, kde ji zřejmě v roce 1919 nechala při návratu domů rodina válečných uprchlíků z Francie.

V létě roku 2005 vyvolala jiná dražba v Kanadě rozruch. Dražily se čtyři skici a dvě vánoční přání z Hitlerovy pozůstalosti a vzbudilo to ostré protesty tamních Židů. Ti označili dražbu děl muže zodpovědného za holokaust za urážku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám