Hlavní obsah

Neznámé nahrávky praotce rock’n’rollu Little Richarda na nové kompilaci

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětasedmdesátiletý Little Richard je považován za živoucí hudební legendu a vynálezce "ďáblovy hudby" zvané rock’n’roll (někteří hudební publicisté tento titul přidělují ještě Fats Dominovi nebo rovnocenně oběma jmenovaným). Americký label Specialty Records v těchto dnech vydává kompilaci 25 Richardových nahrávek včetně několika dosud nezvěřejněných.

Článek

Výběr Specialty Records nazvaný jednoduše The Very Best of Little Richard nabízí fajnšmekrům nejen kultovní hity Tutti Frutti, Lucille, Send Me Some Lovin’, Good Golly Miss Molly nebo Keep A-Knockin, ale také sběratelské skvosty, jako je třeba demo Baby z roku 1955 nebo medley Ain’t That a Shame/I Got a Woman/Tutti Frutti z pařížského koncertu (1964).

Ze zkušebny pochází neznámá verze slavné skladby Hound Dog, kterou zpívala už ve čtyřicátých letech bluesová zpěvačka Big Mama Thornton a nejvíce ji proslavil později Elvis Presley.

Little Richard, vlastním jménem Richard Wayne Penniman, i přes svůj věk (75) dodnes vystupuje, ale divoká show, jakou předváděl v 50. letech, se už pochopitelně nekoná. Tehdy šokoval divokým způsobem hraní na piáno, zpěvem hraničíčím s hysterickým jekotem a také excentrickým zjevem a nevyhraněnou sexuální orientací (používal silný make-up). Církev označila jeho hudbu za ďábelskou.

O to více překvapilo, když se Little Richard v roce 1957 vrátil ke gospelovým kořenům, začal studovat bibli a zřekl se světských radovánek. "Ďáblův" rock’n’roll však nikdy nedokázal zcela opustit a hraje ho dodnes.

Magazín RollingStone ho označil za "8. nejvýznamnějšího umělce všech dob", za svůj idol ho považovali James Brown, Paul McCartney i Elvis Presley.

Reklama

Výběr článků

Načítám