Hlavní obsah

Režisérka Mamma Mia! uvede na závěr festivalu svůj film

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Anglická režisérka Phyllida Lloydová dorazila v sobotu po poledni do Karlových Varů. Večer zde uvede v rámci slavnostního zakončení 43. ročníku mezinárodního filmového festivalu svůj nový film Mamma Mia!

Článek

Jednapadesátiletá Lloydová byla dosud známá zejména svou prací v britských divadlech a na operních scénách. Také především za ni ji Oxfordská univerzita jmenovala před dvěma lety hostujícím profesorem v oboru současné divadlo.

Deník Independent ji dokonce v roce 2006 zahrnul na tzv. Růžový seznam, tedy mezi stovku nejvlivnějších gayů a lesbiček v Británii. Jako nováček se tehdy probojovala na 56. pozici.

V rámci navazující úspěšné kariéry operní režisérky nastudovala i dílo Benjamina Brittena Gloriana, jejíž filmovou verzi sama natočila v roce 2000. Rok předtím jí byla nabídnuta možnost režírovat divadelní muzikál Mamma Mia!, který se stal celosvětovým hitem. Jeho letošní filmová adaptace je režisérčiným celovečerním hraným debutem. Muzikál jinak prorazil nejen na scéně londýnské kulturní čtvrti West End, ale také ve Spojených státech, na Brodwayi se hraje dodnes.

Phyllida Lloydová

  • V roce 1979 vystudovala univerzitu v Birminghamu. Poté pět let pracovala v oddělení dramatické tvorby televizní stanice BBC.
  • Od poloviny osmdesátých let se intenzivně věnuje divadlu.
  • Jako režisérka působila mimo jiné na scénách Everyman Theatre v Cheltenhamu, Bristol Old Vic či manchesterského Royal Exchange Theatre.
  • V roce 1991 režijně debutovala hrou Thomase Shadwella The Virtuoso v Královské shakespearovské společnosti.
  • V roce 1991 také začala režírovat s velikými úspěchy operní představení.
  • V roce 1999 režírovala pro divadlo muzikál Mamma Mia!, který se stal celosvětovám hitem. Vidělo ho dosud  přes 30 miliónů diváků ve 160 městech, byl uvedený v osmi jazycích. Producenti na něm vydělali dvě miliardy dolarů (asi 30 mld. Kč). Rekordmankou mezi herci je Lone van Roosendaalová, roli Donny zvládla v angličtině, holandštině a němčině.

Nápad na muzikál s písničkami ABBY se jinak zrodil v hlavě producentky Judy Craymer. Trvalo jí přes deset let, než získala souhlas s jejich využitím – podmínkou bylo, že muzikál nebude mít nic společného skupinou, využije jen její písně.

Reklama

Související témata:

Související články

Abba dobyla muzikálový svět

V sobotu 6. dubna 1974 vyhrála v britském letovisku Brighton cenu Eurovision Song Contest vcelku neznámá švédská skupina Abba. Následovala hvězdná kariéra,...

Mamma Mia: ABBA a bývalý Bond v hlavní roli

Bývalý představitel Jamese Bonda Pierce Brosnan dostane jednu z hlavních rolí ve snímku Mamma Mia!, což je muzikál založený na hitech popové legendy ABBA....

Do Česka míří muzikálová ABBA

Do pražské Sazka Arény se chystá muzikál Mamma Mia!, který je založen na písničkách legendární popové skupiny ABBA. Mamma Mia! bude mít českou premiéru v Sazka...

Výběr článků

Načítám