Hlavní obsah

Muzikál Mamma Mia! v létě roztančí česká kina

Právo, Lenka Hloušková
Aktualizováno

Idylický ostrov, holka na vdávání, potrhlá matka, tři možní otcové nevěsty a hudba legendární skupiny ABBA. Takový je nový film Mamma Mia! Jako zpěváci se v něm představí herecké legendy – Meryl Streepová a Pierce Brosnan. První čeští diváci film zhlédnou už na karlovarském filmovém festivalu. Bude ho uzavírat.

Článek

Filmový scénář kopíruje divadelní muzikálovou show, kterou vidělo ve světě už přes 30 miliónů lidí. Příběh filmu je prostý.

Dvacetiletá Angličanka Sophie (Amanda Seyfriedová) žije s mírně šílenou matkou Donnou (Meryl Streepová) na řeckém ostrůvku Kalokairi. Vedou tam společně lehce uvadající rodinný hotýlek. Ani s jednou není momentálně k vydržení, protože se Sophie bude záhy vdávat.

Svatba ve znamení hledání otce

Zatímco starosti Donny jsou ryze praktické, jak a co zajistit, Sophie řeší jen jediný problém – kdo ji odvede k oltáři. Otce totiž nikdy neviděla a její máma o něm nemluví.

Záhadu poodhalí až nalezení matčina deníku. A zjištění, která se v něm dočte, jsou více než zajímavá. Donna totiž v době kriticky blízké Sophiinu početí randila hned se třemi muži. Podnikavá dívka nelení a všechny tři na svatbu potají pozve. Dopisy vhozené do schránky putují za rozevlátým obchodníkem Samem – Pierce Brosnan, upjatým bankéřem Harrym – Colin Firth a ke svéráznému dobrodruhovi Billovi – Stellan Skarsgard.

Pozvání přijmou všichni. Do obřadu v době jejich příjezdu zbývá čtyřiadvacet hodin. Během nich má nevěsta najít toho pravého otce. Nic není ale jednoduché. Hledání pravdy komplikuje Donna, kterou překvapení v podobě tří živoucích a poněkud zestárlých „hříchů mládí“ pěkně vyvede z míry.

Chytlavá hudba a krásná příroda

Jednoduchý příběh dokresluje chytlavá hudba. Písničky ABBY zpívají sami herci. Někdo lépe – Streepová, jiný hůře – Brosnan. Drobná vychýlení v intonaci ale pohodlně zakrývá vtipný scénář. Diváky jistě pobaví načasování písní do dílčích životních situací hrdinů snímku. Například když Donna popisuje svou špatnou finanční situaci, zplna hrdla pěje Money, Money, Money, ve chvíli, kdy narazí na bývalé milence, spontánně si zaběduje Mamma Mia!

Filmový muzikál doplňují záběry na krásnou přírodu. Natáčelo se loni během srpna a září na řeckých ostrovech Skiathos a Skopelos v Egejském moři. Právě blankytně modré moře, bílé stavby a nespoutané řecké oslavy příběh výstižně dokreslují. Záběry z interiérů zase vznikaly především v Londýně.

Čekají se rekordní tržby

Světové hudební servery filmu předvídají velké tržby. Přichází do kin v létě, pojednává o lásce, scénář kopíruje úspěšný divadelní muzikál, vše doprovází vynikající hudba a na závěr nechybí šťastný konec. Světová média snímek s předstihem označila za „největší pohodu letošního léta“. Americký herec Tom Hanks, jeden ze spoluproducentů snímku, to shrnul: „Stejně jako já budete mít chuť po deseti minutách vstát a začít zpívat. Je to velmi nakažlivé.“

Délka romantické komedie je 110 minut. Její officiální česká premiéra je plánovaná na 7. srpna, před tím ji budou moci vidět diváci v rámci závěrečného ceremoniálu Filmového festivalu v Karlových Varech, tedy příští sobotu 12. července.

Anketa

Zvažujete, že filmový muzikál zhlédnete?
Ano, půjdu na něj do kina
75,1 %
Ano, počkám si na DVD
13,4 %
Ano, počkám si na jeho uvedení v televizi
7,6 %
Ne, není to můj styl
3,9 %
Celkem hlasovalo 461 čtenářů.

Perličky ze zákulisí Mamma Mia!

  • Pierce Brosnan se na zpěv ve filmu připravoval šest týdnů při karaoke na hawaiské pláži. Na dlouhých procházkách s sebou nosil iPod a překřikoval vlny.
  • Spoluproducenty snímku se stala mužská část ABBY: Benny Andersson a Björn Ulvaeus. Dalším koproducentem je slavný americký herec Tom Hanks.
  • Trailer k filmu se na internetu objevil loni 10. prosince.
  • Ve filmu zazní skladby: I Have a Dream, Honey, Honey, Money, Money, Money, Mamma Mia, Chiquitita, Dancing Queen, Our Last Summer, Lay All Your Love on Me, Super Trouper, Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), The Name of the Game, Voulez-Vous, SOS, Does Your Mother Know, Slipping Through My Fingers, The Winner Takes It All, I Do, I Do, I Do, I Do, I Do, When All Is Said and Done, Take a Chance on Me, Waterloo, Thank You For The Music.
  • Americká pobočka nábytkářské firmy Ikea zaplatí 17. července u příležitosti uvedení filmu v USA 20 párům svatbu. Každá z nich si bude moci pozvat 16 hostů. Vedle jídla čeká dvojice poukázku na útratu 500 USD (asi 7,5 tisíc korun), zdarma zhlédnou i nový film. Celkově získají pozornosti za 4850 USD (přes 73 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Mamma Mia: ABBA a bývalý Bond v hlavní roli

Bývalý představitel Jamese Bonda Pierce Brosnan dostane jednu z hlavních rolí ve snímku Mamma Mia!, což je muzikál založený na hitech popové legendy ABBA....

Do Česka míří muzikálová ABBA

Do pražské Sazka Arény se chystá muzikál Mamma Mia!, který je založen na písničkách legendární popové skupiny ABBA. Mamma Mia! bude mít českou premiéru v Sazka...

Mamma Mia se Streepovou a Brosnanem

Úspěšný muzikál Mamma Mia! na motivy písní švédské skupiny ABBA se své filmové podoby dočká již na konci srpna. V připravovaném snímku by se měla objevit Meryl...

Výběr článků

Načítám