Hlavní obsah

Taneční festivalový maratón ve Francii je v plném proudu

Právo, Marcela Benoniová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto ve Francii patří tanci. Centrem francouzské i mezinárodní taneční scény je již řadu let Montpellier. Na startu letošního tanečního maratónu je malebné městečko Uzès nedaleko Avignonu, kde se pod vedením Liliane Schausové konala již 13. edice taneční přehlídky komorních souborů i sólových tanečníků.

Foto: Právo

Centrem francouzské i mezinárodní taneční scény je již řadu let Montpellier.

Článek

Excelovala tam Belgičanka Michele Anne de Mey se starším dílem Synfonia Eroica i její krajanka Karine Ponties, jejíž práce známe i z Prahy se sólovou choreografií Fidèle a l´Éclair. Berlínská choreografka Sasha Waltz dala příležitost tanečnici Laurie Young k společné kompozici OmU (Original version with subtitles).

Překvapením byla satira na americké akční filmy Why We Love Action dánského choreografa Mettea Ingvartsena, jemuž nechyběla dynamika, invence ani vtip. Významný pařížský choreograf Alain Bufard předvedl kruté obrazy (Les inconsolés) hraničící s perverzitou, a to na text J. W. Goethea. Inscenační schopnosti Bufarda jsou výjimečné, hraje si i tančí v působivé hře stínů obřích i miniaturních rozměrů.

Spolu se dvěma tanečníky předvádí kruté hry zažívané často v dětské šikaně.

Festival Montpellier Danse je z hlediska financí (rozpočet 950 000 eur), úžasného zázemí v klášteře Voršilek, sítě divadel a studií jedinečný. Z celkové nabídky 73 akcí bylo 25 představení 27 choreografů z 10 zemí. Ředitel festivalu Jean Paul Montanari přivezl letos také legendárního amerického choreografa Williama Forsytha s nedávnou premiérou Heterotopia. Představení v obřím prostoru Opery Corum se odehrává na dvou scénách, kde diváci svobodně přecházejí z jedné na druhou, takže nikdo nevidí stejné a zřejmě ani celé představení.

Špičkový japonský tanečník a choreograf Saburo Teshigwara obsáhl v představení Miroku vše podstatné ze svých vizí o viditelném a neviditelném prostoru i o vlastním já. Z holého prostoru definovaného pouze světlem vytváří dramatické i meditativně křehké situace, jež dávají do pohybu divákovu  imaginaci. Svým pohybem a světlem Saburo Teschigawara vytváří fantasmagorické i detektivně napínavé obrazy.

Černošská skupina Salia ni Seydo předvedla premiéru Poussière de sang. Salia Sanou a Seydou Boro jsou herci, tanečníci, choreografové s evropským vzděláním. I přes zdlouhavě opakované pasáže se jim daří vnést diváky do problematiky africké společnosti.

Izraelská choreografka Yasmeen Godder oslovila crazy premiérou Singular Sensation, plnou vtipu a dynamického pohybového projevu. Stejně divácky úspěšné bylo herecké představení Comedy Nasser Martin – Gousseta. Retro z 60.let, tak trochu příběh Velkého Gatsbyho, byl doprovázen vynikající jazzovou kapelou.

V těchto dnech probíhá i Festival v Marseille. Příznivou skutečností pro nás je účast českých choreografů. Vrcholem francouzské letní sezóny je Festival v Avignonu.

Festival de Marseille 20.6.-17.7.2008-07-06

Festival de Marseille 20.6.-17.7.2008-07-06Festival d´Avignon  4.7.- 26.7.2008

Les Hivernales d´Avignon  10.7.- 26.7.2008

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám