Hlavní obsah

Malá krádež a Robert De Niro patřili k zahájení filmového festivalu

Novinky, ČTK, lh, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Úderem 19. hodiny začal v pátek ve Velkém sálu hotelu Thermal v Karlových Varech oficiálně 43. ročník mezinárodního filmového festivalu. Událost si nenechal ujít americký herec Robert de Niro, který krátce před tím do města dorazil. V sále seděl vedle prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.

Článek

Příjezd celebrit sledovaly stovky lidí shromážděných u hotelu Thermal. Obklopily zelený koberec, po němž největší hvězdy chodily do sálu. Úvodního ceremoniálu se osobně účastní z mezinárodních veličin mimo De Nira také jeho německý kolega Armin Mueller-Stahl.

Jen během pátku bylo uvedeno 24 snímků, promítat se totiž začalo už krátce po poledni. Celkem jich diváci do příští soboty uvidí 235.

Ceremoniál ohrozila krádež

Zahajovací ceremoniál se lehce zkomplikovala krádež několika rekvizit, mezi nimi dvanáct zmenšených modelů aut. Režisér Michal Caban jinak letos pro diváky připravil namísto velkolepých show krátký akční příběh, přímo snímaný kamerou na plátno Velkého sálu hotelu Thermal.

Lidé v něm hrají s rekvizitami, většinou dětskými hračkami, v měřítku 1:43 - protože 43. ročník se právě zahajuje. O to větší bylo Cabanovo překvapení, když ráno zjistil, že některé věci kdosi ukradl.

"Sebral nám i vysílačky a světýlka, kterými si svítíme na scénář. Považuji to za mimořádný hyenismus, když někdo ukradne to, o čem ví, že to budeme dnes večer potřebovat," řekl Caban. Přitom Velký sál, včetně celého hotelu, je hlídán ochrankou.

"Některé věci se nám podařilo nakoupit, některé scény jsme museli upravit, takže ceremoniál není ohrožen. Hlavně mi to ale zkazilo náladu," dodal režisér.

Nechyběl Eben

Večer jako již tradičně moderoval Marek Eben. "Původně jste se sem neměli všichni vejít, ale nakonec jste se vešli. Někteří měli sedět v sále B, kde mělo být zahájení promítáno na plátno. Příští rok by tomu už tak mohlo být. Mohli by tam sedět například politici, kteří ztratili mandát, firmy, které nechtěli podpořit festival či někteří novináři," zaglosoval hned v úvodu Eben.

Poté si dovolil okomentovat úvodní minisnímek. "Ten film byl tak levný, že je až nezávislý."

Poté následovalo představení festivalové znělky. Ta má celkem pět podob, jedna se promítá v televizi. Zbylé čtyři uvidí pouze festivaloví diváci. Eben během večera přivítal na pódiu prezidenta festivalu Jiřího Bartošku. Ten předal Robertu De Nirovi cenu za celoživotní přínos světové kinematografii.

Celebrita za obrovského potlesku ocenění převzala. Angličtinu se pokoušel prokládat češtinu, s kterou statečně bojoval.

Topolánek i Kuchařová

Kromě hollywoodské celebrity byl v hledišti například i premiér Mirek Topolánek, již bývalá Miss World Taťána Kuchařová, herci Bolek Polívka, Miroslav Donutil či světoznámý architekt Jan Kaplický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám