Hlavní obsah

Frontman skupiny Young Gods: Vždy jsem postrádal zvuk kytary

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapela The Young Gods vydala akustické album Knock on Wood. Na Sázavafestu vystoupí s elektonickým setem. Frontman Franz Treichler v rozhovoru pro Právo říká, že v září pojedou na akustické turné.

Foto: Archiv, Právo

Švýcarští Young Gods, Franz Treichler vpravo.

Článek

Sledujete mistrovství Evropy ve fotbale? Švýcarům se příliš nedařilo.

Moc ne, ale vím, že jsme s Tureckem prohráli. Byl jsem na cestách a jen jsem slyšel lidi fandit. Pochopil jsem, že Turecko vede, protože jinak by lidé byli hlasitější. Já mám fotbal rád, ale myslím, že dnes je to hlavně otázka peněz, na trávníku se odehrávají čím dál násilnější zápasy. Už si to tolik neužívám, připadá mi, že na hráče je vyvíjen příliš velký tlak.

V dubnu jste vydali akustické album Knock on Wood, což je od elektronické kapely The Young Gods poměrně překvapení. Co bylo impulzem k realizaci?

Od curyšského časopisu, který pracoval na knize o nás, jsme dostali nabídku, abychom zahráli několik koncertů. My máme asi tři nebo čtyři akustické písničky, které příležitostně hrajeme, a tak nás napadlo dát dohromady celý set. Dva týdny jsme na tom pracovali a připadalo nám to natolik zajímavé, že jsme se rozhodli v tom pokračovat a hrát tak dál. Nakonec jsme nahráli album, aby se ta práce nevytratila do ztracena. Takže v tom nebyl záměr, sami jsme byli překvapeni, že máme akustickou desku.

Vy jste původně kytarista. Je pro vás akustické album návrat ke kořenům?

Přesně tak. Studoval jsem hru na kytaru deset let. Od čtrnácti. Kytaru jsem vždy postrádal, ale když přišly na trh samplery, tak mi to zkrátka přišlo jako velice zajímavý způsob, jak dělat hudbu. Sice jsem si občas pro sebe brnkal, ale zdaleka ne tolik, jako můžu nyní. Stejně tak náš klávesista Al Comet – hrával na kytaru a teď má možnost se k tomu vrátit. Pro tuto desku jsme si přizvali čtvrtého člena – Vincenta. Je osvěžující mít v kapele nového člověka. V podstatě je to nový projekt. Táhne se to od roku 2006 a pořád si to moc užíváme.

Písně na Knock on Wood jsou především interpretace staršího elektronického repertoáru. Inspirovalo vás album ke složení písní, které by byly přímo určeny pro akustické hraní?

Ano, do budoucna s tím počítáme a chceme to zahrnout i na příští desku.

V České republice na O2 Sázavafestu budete hrát elektronický set. Jak se nyní rozhodujete, zda hrát akusticky, nebo elektronicky?

Zaprvé moc nechceme hrát akusticky, než se lidé s albem seznámí. A za druhé si nejsem jistý, jestli by akustický set byl pro tak velký festival vhodný. I když teď na tom začínáme pracovat, a tak je možné, že nakonec zahrneme i menší akustickou část. Jinak na akustické turné pojedeme v září, asi s přesahem do října. A možná se stavíme v Praze, i když si tím zatím nejsem na sto procent jistý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám