Hlavní obsah

Zlín 2008: Nová sekce, mladé hvězdy

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již 48. zlínský festival filmu pro děti a mládež, který proběhl minulý týden ve Zlíně, přivítal filmové hvězdy, jakými byli například 14letá hollywoodská star Dakota Blue Richardsová. Letošní program tohoto festivalu byl letos rozšířen i o sekci Nočních horizontů pro vysokoškoláky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dakota Blue Richardsová se už ve čtrnácti umí vyšnořit do společnosti.

Článek

Ve Zlíně kolem hotelu Moskva a nového multiplexu Zlaté jablko, z něhož se stalo druhé festivalové centrum, mohli návštěvníci potkat nejen spousty dětských diváků, školních zájezdů, večerníčkovských masek, českého Harryho Pottera a našich televizních celebrit.

Mezi nimi se objevila především hlavní představitelka amerického filmu Zlatý kompas Dakota Blue Richardsová, která přijela 2. června na tři dny. Dívka s neobvyklým indiánským jménem rozdávala úsměvy i rozhovory, ale také se stihla učit se soukromou učitelkou alespoň tři hodiny denně.

Dětem se v rámci zábavného dopoledne představil i český Harry Potter.foto: Právo/Petr Hloušek

Dále také prozradila, že má podepsanou smlouvu na další dvě pokračování příběhů Zlatého kompasu, na jehož hlavní roli byla původně vybrána z deseti tisíc dívek a prý náhodou. „Maminka mi zakázala jít na casting, pokud by pršelo – nechtělo se jí čekat v dešti ve frontě. Naštěstí svítilo sluníčko,“ vzpomínala.

Největším převratem letošního ročníku bylo zařazení sekce Nočních horizontů, v jejichž rámci se promítaly poprvé filmy pro vysokoškoláky a dospělejší publikum. Většinou šlo o odvážnější i netradičnější umělecké snímky z dalších festivalů.

Studentská přehlídka Zlínský pes se věnovala animaci

Studentská přehlídka Zlínský pes byla cele věnována animaci. Naopak na chodník slávy dětských hvězd byli před Velkým kinem slavnostně uvedeni Dana Morávková, Jan Čenský a Lucie Vondráčková.

V hlavní porotě zasedl vedle známého britského filmaře Christophera Milese (bratra herečky Sarah Milesové z Antonioniho Zvětšeniny) populární tvůrce muzikálu Pomáda Randal Kleiser. Tenhle Američan si vykračoval po zlínských ulicích se slušivou vlnou jako z 80. let a také například vzpomínal na přátelství mnou, ale on raději zůstával doma a čmáral si futuristické postavičky stormtrooperů, ze kterých se nakonec vyklubaly Hvězdné války.“

Režisér muzikálu Pomáda Randal Kleiser rozdával všude dobrou náladu. foto: Právo/Petr Hloušek

Lucas mu dal dokonce k jedněm narozeninám výlet do Disneylandu. Dnes tam ale má Kleiser stejně jako jeho někdejší soused vlastní atrakci, inspirovanou filmem Miláčku, zmenšil jsem diváky.

Hned první den dorazila na festival také americká televizní hvězda Daniel Clark, který měl menší roli v uváděném filmu, mimo jiné i nominovaném na Oscara, Juno s Ellen Page v hlavní roli. Nicméně Clark na festivalu vzpomínal i na televizní roli v seriálu DeGrassi: The Next Generation a další své filmy.

Clark: Musel jsem trénovat čtyři týdny, abych se mohl před kamerou objevit s medvědy

„Nejtěžší bylo natáčení úplně prvního filmu Grizzlyho vodopády. Musel jsem trénovat čtyři týdny, abych se mohl před kamerou objevit s medvědy, vlky a bizonem. Dokonce jsem dostal od jednoho medvěda pusu, což už chce trochu kuráže.“

Na závěrečném sobotním galavečeru dostala cenu za přínos tvorbě pro děti a mládež Iva Janžurová, která i ve svých sedmašedesáti letech stále hraje v pohádkách, ve filmu i na divadle.

„Chtěla bych hrát ke konci svých sil něco komplikovanějšího, zajímavějšího. Ale šéf Stavovského divadla mi řekl, že jako čtyřnásobná babička mám morální povinnost vystupovat i v pohádkách,“ uvedla Janžurová, jedna z našich historicky nejvíce obsazovaných hereček.

Ve Zlíně vystoupila také zlatá slavice Lucie Bílá

Ve Zlíně vystoupila na pódiu náměstí Míru i česká zlatá slavice Lucie Bílá, která tam později odstartovala i Běh proti kouření. Ale rozpovídala se i o svém vztahu k pohádkám.

„Když se na mě podíváte, nejsem typická princezna. Většinou jsem hrála čarodějnice, zvláště u Zdeňka Trošky. Ale já sem měla vždycky ráda čarodějnice, protože přinášejí v ději zlom,“ smála se Bílá.

„Osobně mám ale radši pohádky s dobrým koncem. Nejsem fanynka Pána prstenů – viděla jsem všechny tři díly – ale je to hrůza. Furt se tam křičí a brečí, všichni se bojí. Má to v sobě tak setinu romantiky, jakou naleznete v českých pohádkách Boženy Němcové. Není tam nic laskavého,“ svěřila se Bílá.

Reklama

Související témata:

Související články

Festivalová školka přitáhla slavné hosty

Před pár lety byste je na festivalu potkali stěží, děti filmařů a herců do Zlína prakticky nejezdily. Zato teď se s nimi roztrhl pytel. Festivalový štáb totiž...

Lucie Bílá: Mám ráda čarodějnice

V žebříčcích popularity je stále na špici. Zpívá, v divadle hraje Boženu Němcovou a připravuje Carmen. Lucii Bílou (42) jste mohli vidět jako čarodějnici...

Výběr článků

Načítám