Hlavní obsah

VIDEO: Mezi ploty v Bohnicích korzovaly tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V korzo lemované obchůdky, divadelními a koncertními pódii a tvůrčími dílnami se v sobotu změnily kilometry stezek areálu psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích. Na přehlídku Mezi ploty, jejímž cílem je zmenšovat bariéry mezi pacienty léčeben a veřejností, se hned první den odpoledne vydaly tisíce lidí. Jen hlavní branou prošlo do 15:00 pět tisíc zájemců o kulturní podnik, či jen procházku pod stíny letitých stromů rostoucích v areálu Bohnic.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Přehlídka Mezi ploty tradičně přilákala tisíce lidí.

Článek

Součástí programu jsou divadelní představení, filmové projekce i výstavy. Hlavním lákadlem ale zůstává i letos množství koncertů. V sobotu v Bohnicích vystoupili G Point Hunters, David Kraus, Michal Prokop, Pražský výběr 2., David Koller, Jim Čert, Iva Frühlingová, Jablkoň nebo hip-hopeři PSH, Prago Union a Supercroo.

V neděli nastoupí Miro Žbirka, Aneta Langerová, Wohnout, UDG, Hypnotix, Švihadlo, Laura a její tygři, Traband, Xavier Baumaxa, Tam Tam Orchestra a další. Z divadelních souborů se zúčastní slavný Semafor, Divadlo Na zábradlí či Divadlo komedie, ale také spousta začínajících mladých umělců.

Oblíbená přehlídka

O festival Mezi ploty mají návštěvníci obvykle velký zájem a podle odhadu pořadatelů jej pravidelně navštěvuje asi 30 000 lidí. Lidem se tak prý již podařilo překonat předsudky vůči pacientům s psychickým onemocněním, jejichž přítomnost na koncertech a divadelních představeních považují za přirozenou součást festivalové atmosféry.

V sobotu měli stejně jako v předešlých ročnících návštěvníci festivalu možnost seznámit se s náplní práce terapeutických dílen léčebny, viděli například, jak se vyrábějí svíčky, ochutnat mohli pacienty vyráběné palačinky. Vedle stánků s výrobky z chráněných dílen se prezentovala také různá občanská sdružení pomáhající zdravotně postiženým. Velký zájem vzbudila například výstava o pomoci slepým propojená s tratí, na které si mohli vidoucí se zavázanýma očima zkusit, jak těžký je pro lidi bez zraku pohyb v neznámém terénu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám