Hlavní obsah

Petici za odvolání pražského radního pro kulturu podepsalo devět tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už přes devět tisíc lidí podepsalo petici Za Prahu kulturní, která mimo jiné požaduje odvolání radního pro kulturu Milana Richtra a předsedy kulturního výboru zastupitelstva a grantové komise Ondřeje Pechy (oba ODS). Zástupci petičního výboru na úterní tiskové konferenci zdůraznili, že požadavky se netýkají "jen několika divadel", ale celé pražské kultury jako takové.

Foto: Profimedia.cz

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí v Praze

Článek

Připojili se proto k akci sdružení Občané za svá práva v Praze. S veřejným protestem vystoupí se svými požadavky v den schůze pražského zastupitelstva ve čtvrtek 24. dubna od 08:30 hodin před budovou radnice na Mariánském náměstí.

Chtějí tak Pechovi odpovědět na jeho slova z konce března, když v průběhu sporů o udělování kulturních grantů upozornil, že jednání se na rozdíl od minulosti nezúčastnili žádní "nespokojení umělci s protestními transparenty".

Mezi požadavky petice patří například i oddělit podporu neziskového sektoru od podnikání v kultuře, zrušit plošnou dotaci na vstupenku, což navyšuje o zisky podnikatelům, zachovat kontinuitu ověřených kulturních činností a urychleně řešit krizovou situaci ohrožených subjektů. Těmi jsou mimo jiné divadla Archa a Semafor, Divadlo bratří Formanů, Divadlo v Celetné, Alfred ve dvoře, Galerie kritiků a Futura, festival Tanec Praha, Dny evropského filmu a Maratón soudobé hudby.

Jde o financování veškeré kultury v Praze

Tanec Praha s dvacetiletou tradicí ruší další představení a 15. ročník Dnů evropského filmu poprvé nedostal městskou dotaci; město je jeho spolupořadatelem a primátor Pavel Bém jako obvykle převzal záštitu.

"Třebaže se náš problém začal odvíjet od náhlé a nepřipravené transformace divadel, jde nyní o financování veškeré neziskové kultury v hlavním městě," řekl ředitel Činoherního klubu a člen představenstva Iniciativy pro kulturu Vladimír Procházka. Odmítl, že by šlo jen o nějakou nátlakovou akci několika lidí, jak se zástupci radnice snaží tvrdit.

"Očekáváme, že se o financování kultury začne jednat na nejvyšší úrovni a že se nalezne řešení, neboť pražský grantový systém by měl být na úrovni západní Evropy a mít přesná pravidla," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám