Hlavní obsah

Filmový festival Academia film Olomouc zve i na Cybermana

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O festivalu Academia film Olomouc je po letech opět slyšet. Pod patronací Univerzity Palackého se rozvíjí přehlídka se stovkami titulů: historických, ale i populárně vědeckých dokumentů, jejíž 43. ročník se koná od úterý do 20. dubna.

Článek

Letos nabídne zejména sekci Rok 1968 – Globální revolta jako připomínku revolučního roku 1968. Promítne tehdejší filmařský manifest Daleko od Vietnamu, protestující proti válce v jihovýchodní Asii, ale i tři snímky filozofa a levicového filmaře Guye Deborda.

Debord točil v 60. a 70. letech utopické revoluční snímky, odsuzující z marxistických pozic konzumní zábavu „společnosti spektáklu“. Zítra tuto sekci doplní přednáška profesora Václava Bělohradského.

Festival představí i retrospektivu průkopníka naučného filmu Jeana Painlevého či tvorbu hvězdy britské televize Nigela Marvena, který s pomocí dramatických postupů popularizuje nové objevy v biologii a paleontologii.

Mezi další hosty bude patřit například i Kanaďan Peter Lynch. Jeho Project Grizzly označil Tarantino za nejlepší film roku. Festival uvede i jeho film Cyberman o vědci, jenž sám sebe převtěluje v kyborga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám