Hlavní obsah

Michal Hrůza: Můžeme udělat dortovou válku

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni vydal zpěvák Michal Hrůza (36) album Bílá velryba a koncertem v Náchodě letos zahájil turné. Patří rovněž mezi nominované zpěváky v odborných cenách Anděl Allianz 2007, ovšem věří, že to není kvůli jeho hlasu, ale spíš za povedené album.

Článek

Jaké je mít první sólové turné?

Rozhodně zajímavé, strašně se na všechny koncerty těším. Turné jsem sám za sebe sice jel už předloni na podzim, ale prezentoval jsem se písněmi, které jsem napsal pro Ready Kirken. Byla to složitá situace. Turné bylo připravené, ale znenadání došlo k mému rozchodu s kapelou. Musel jsem tedy sehnat nové lidi a vyrazit s nimi na koncerty sám.

Byl jsi se členy nové doprovodné kapely spokojen?

Byl jsem velice spokojen, čehož důkazem je to, že jsme společně nahráli desku Bílá velryba. Turné, na které se nyní chystáme, se jmenuje Bílá velryba Tour. Jedeme na ně ale už jako Michal Hrůza a Kapela Hrůzy. Chceme odehrát především písničky z desky, protože dosud zazněly jen jednou, na křtu loni na podzim.

Zvolili jste zvláštní název kapely. Docela odstrašující, nemyslíš?

Je to skvělý název, svobodotvorný. Můžeme během koncertu udělat třeba dortovou válku a on tomu bude odpovídat. Baví mě, že je v něm dvojsmysl: lze ho psát s malými i velkými písmeny na začátku obou slov.

Kdo ho vymyslel?

Myslím, že nakonec já, ale byl to asi šedesátý název v řadě. Původně jsme se dost bavili o jménech dotýkajících se severských zemí a tamní tematiky. Nakonec jsme se rozhodli pro tento prostý.

Budeš na turné prezentovat i písničky, které jsi nahrál s Ready Kirken?

Určitě. Koncertní program je postavený na asi pětadvaceti písních, a tak kromě nových skladeb zazní i mé starší a mezi nimi dokonce i některé méně známé. Dělali jsme na našich internetových stránkách takovou anketu a vzešlo z ní, že fanoušci mají kromě hitů rádi i písničky Dlouhé večery a Jiskra. Udělali jsme jim trochu jiný koncertní kabát.

Jaký?

Jsou teď kytarové a velmi emotivní. Těžko se to říká, ale když to zjednoduším, připomínají mi trochu atmosféru skladeb The Cure.

Určitě budete hrát i hitovku Kovbojská. Kdo v ní nahradí Lenku Dusilovou?

Než odpovím, chtěl bych říct, že si tuhle skladbu lidé strašně oblíbili. Na serveru YouTube je dokonce takový jednoduchý klip, který k ní někdo udělal. Je postavený na fotografiích koní. Zhlédlo ho už přes šedesát tisíc lidí a přijde mi velmi vtipný. S Lenkou jsme se domluvili, že pokud jí to čas dovolí, na některé koncerty přijede. Kde nebude, tam to odzpíváme s klávesákem Karlem Heřmanem nebo pouze s lidmi, což se přihodilo už na tom podzimním křtu.

Pozvali jste i další hosty?

Pro některé koncerty je připravený komický výstup Honzy Budaře. Na Moravě se plánuje dvojkoncert s Anetou Langerovou a pozvali jsme i Lucase Vogela, což je nadějný muzikant z Chemnitzu. Přijede si zarapovat a možná s sebou vezme i své kamarády.

Potešilo tě, že jsi získal poprvé v životě nominaci na ocenění Anděl?

Vzhledem k tomu, že jsme předtím s Ready Kirken v Andělech nominaci nikdy neměli, mě to strašně potěšilo. Je ale pravda, že jsem za loňský rok měl těch nominací víc: ceny Óčka, časopisu Filter, Žebřík, Hit roku. Jsem rád, že sklízím plody za práci, které si někdo všiml. Neberu to ale jako úspěch svého hlasu. Spíš to chápu tak, že se nám podařilo natočit docela dobrou desku.

Bílá velryba Tour

28. 3. Horšovský Týn

28. 3. Horšovský Týn   1. 4. Brno

28. 3. Horšovský Týn   1. 4. Brno   2. 4. Ostrava

28. 3. Horšovský Týn   1. 4. Brno   2. 4. Ostrava   4. 4. Pardubice

28. 3. Horšovský Týn   1. 4. Brno   2. 4. Ostrava   4. 4. Pardubice   9. 4. České Budějovice

28. 3. Horšovský Týn   1. 4. Brno   2. 4. Ostrava   4. 4. Pardubice   9. 4. České Budějovice 10. 4. Praha

28. 3. Horšovský Týn   1. 4. Brno   2. 4. Ostrava   4. 4. Pardubice   9. 4. České Budějovice 10. 4. Praha 12. 4. Plzeň

28. 3. Horšovský Týn   1. 4. Brno   2. 4. Ostrava   4. 4. Pardubice   9. 4. České Budějovice 10. 4. Praha 12. 4. Plzeň 17. 4. Olomouc

28. 3. Horšovský Týn   1. 4. Brno   2. 4. Ostrava   4. 4. Pardubice   9. 4. České Budějovice 10. 4. Praha 12. 4. Plzeň 17. 4. Olomouc 19. 4. Břeclav (s Anetou Langerovou)

26. 4. Polná

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám