Hlavní obsah

Živoucí legendy gospelu Blind Boys of Alabama v Lucerně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci skutečné muziky bez všech pozlátek showbusinessu budou mít 6. května velký svátek. V Lucerně vystoupí Blind Boys of Alabama, známý soubor slepých černošských staříků, kteří se na sklonku života stali celebritami, hrají ve filmech a dostávají ceny Grammy. Přitom už šedesát let dělají to samé. Nestarají se o image, ani o luxus a s obrovským nasazením zpívají svými neopakovatelnými chrapláky spirituály a blues.

Článek

The Blind Boys of Alabama se setkali ve slepeckém ústavu v Alabamě už v roce 1939. Původně zpívali v kostele, pak začali jezdit po Americe a vystupovali hlavně v černošských podnicích. "Natáčeli jsme na 78ot. desky, elpíčka, kazety a nakonec cédéčka. Minuly nás jen voskové válečky“, vzpomíná zakladatel skupiny Clarence Fountain.

V době nástupu rocku a moderního soulu už tradicionály tolik netáhly a Blind Boys upadali v zapomnění, ale po roce 2000, doslova na stará kolena, zažili obrovský comeback. Spousta mladých lidí znuděných komerčním syntetickým popem vyráběným na počítačích najednou zjistila, že na tom gospelu opravdu něco bude.

Blind Boys mají neopakovatelné kouzlo, jak se mohli přesvědčit i návštěvníci festivalu Music in the Park v Praze před dvěma lety. Jejich hlasy nejsou podle běžných kritérií nijak dokonalé, ale hudba má přenášet především silné emoce a v tom je tato skupina nepřekonatelná.

"Zásadní zlom nastal v roce 2001. Tři zbývající zakládající členové – Clarence Fountain, Jimmy Carter a George Scott – se s kapelou muzikantů zúčastnili v Anglii festivalu WOMAD, organizovaném Peterem Gabrielem, který jim po vystoupení okamžitě dal k podpisu smlouvu na desku pro svou značku Real World. Album Spirit Of The Century (2001) představuje naprosto ojedinělé zasazení gospelu do nových časů (tradicionály Jesus Gonna Be Here a fantastické Amazing Grace, nastavené House of the Rising Sun představují dnes klasiku), včetně starobylou patinou přezpívaných skladeb Toma Waitse a Rolling Stones s doprovodem Johna Hammonda, Davida Lindleyho a Charlieho Musselwhiteho," popisuje Jiří Sedlák z agentury Arts Marketing.

foto: Ondřej Lazar Krynek

Blind Boys nyní na koncertech míchají gospel s předělanými rockovými hity a jejich přesvědčivost a feeling je ohromující. Lze to vycítit i z desek jako např. Spirit of The Century, Higher Ground, Go Tell It On The Mountain nebo There Will Be A Light.

„Už nemůžeme stát na žebříku a kladivem zatloukat hřebíky. Katrinou zničenému New Orleans ale můžeme pomoc našimi písněmi, zatímco lidé s dobrým srdcem za nás ty hřebíky do nových střech zatlučou a Bůh nás za to požehná“, vysvětlil Jimmy Carter důvody, které Blind Boys vedly k natočení alba Down In New Orleans (2008) s tamními jazzovými hudebníky zvučných jmen.

„Z nových verzí skladeb I'll Fly Away a Down by the Riverside vám naskočí husí kůže“, napsali o jejich posledním počinu v magazínu Rolling Stone a věřte, že nepřehánějí.

V Lucerně vystoupí Blind Boys ve složení: Ben Moore, Jimmy Carter a Bishop Billy Bowers – zpěv, Joey Williams a Caleb Butler - kytary, Eric (Ricky) McKinnie - bicí a Tracy Pierce - baskytara. Vstupenky jsou k dostání v cenách od 690 do 1600,- Kč v síti Ticketpro.

Anketa

Poslechněte si ukázky a oznámkujte je jako ve škole:
1
89,7 %
2
3,4 %
3
1,7 %
4
1,7 %
5
3,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 58 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám