Hlavní obsah

Komedie o tom, jak žít sám a nezpustnout

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisérka Lída Engelová umí zázraky. Bulvární náměty, nad kterými se většinou ohrnují nosy, dokáže zlidštit, zbavit povrchnosti; lascivitu zcela vynechává. Důkaz? Dobře rozehraná partie Stefana Vögela. V české premiéře ji v překladu Magdaleny Štulcové uvádí Divadlo ABC.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Jitka Smutná (hospodyně Rosalie) a Jan Vlasák (Fred Kowinski)

Článek

U nás neznámý Vögel (*1969) patří k německým autorům ovládajícím umění komedie od anekdoty a skeče až po úsměvnou moralitu konverzačního, ale i crazy ražení. Šťastlivec, který píše brilantní dialogy, na jakých v Americe pracují celé týmy nebo Neil Simon.

Láska po sedmdesátce?

Ještě něco umí Engelová mistrovsky. Pozvat dobré spolupracovníky (dramaturgyni Johanu Kudláčkovou, scénografa Ivo Žídka, kostymérku Lucii Loosovou) a znamenité herce.

Dvě polohy navozují pohodu šachové partie dvou veteránů Churchillovy vítězné armády pokořivší Hitlerovu třetí říši: Nelad domácnosti osamělého mužského po sedmdesátce a kontrast, jaký dokáže vykouzlit v takovém omšelém zátiší jen dobrá hospodyně, byť příslušnice poraženého národa. Navztekanou ouverturu obou částí komedie i cestu k náznaku happy endu obstarává ještě synek přihlížející se stejným zděšením nejprve otcovu pustnutí, a posléze jeho zázračnému obrácení.

Máte pocit, že jste něco podobného - v postavení kteréhokoliv z aktérů - sami prožili. V tom je Dobře rozehraná partie textem geniálním, a práce režisérky inscenací dobře ukotvenou; jadrnou, rozpustilou, ale vzdálenou jakékoli povrchnosti.

A v duši přesné váhy

Dialogy jsou postaveny na promyšlených konverzačních střetech. Nejprve syna a otce (Jan Vlasák - Lukáš Jurek), posléze svérázného vysloužilce s novou hospodyní (Vlasák - Jitka Smutná) a aktérů sedmatřicet let rozehrávaných šachových klání (Vlasák - Petr Štěpánek). Viděl jsem třetí reprízu, ale tempo i načasování gagů a hříček už drží jak helvítská víra. Z výkonů vyzařuje radost a chuť bavit diváky. I trocha nostalgie z uplývání času není na škodu. Lída Engelová má v duši přesné váhy.

Městská divadla pražská – Divadlo ABC – Stefan Vögel: Dobře rozehraná partie. Přeložila Magdalena Štulcová. Režie Lída Engelová, dramaturgie Johana Kudláčková, scéna Ivo Žídek, kostýmy Lucie Loosová, hudební spolupráce Petr Mandel. Česká premiéra 19. ledna 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám