Hlavní obsah

Od půlnoci je v prodeji poslední díl Harryho Pottera, tržby půjdou do miliónů

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Desítky dětí i dospělých navlečených v čarodějných kostýmech. Tak ve středu před půlnocí vypadalo pražské Václavské náměstí. Atmosféra jakoby se očekával příjezd světové celebrity. Jenže to je omyl. Všichni netrpělivě čekali na vydání posledního dílu českého překladu o čarodějném učni Harry Potterovi.

Foto: Radek Petrášek , ČTK

Štosy knih připravené k půlnočnímu prodeji.

Článek

Závěr sedmidílné pohádkové ságy vstoupil ve čtvrtek minutu po půlnoci do prodeje a zájem byl o něj obrovský. Největší radost mají samozřejmě knihkupci, ti si už teď mohou mnout ruce. Tržby se totiž očekávají opět rekordní, doporučená cena jednoho výtisku je 549 korun. Při nákladu dvou set tisíc kusů je jasné, že tržby půjdou do desítek miliónů korun.

Z letiště rovnou do knihkupectví

„Očekáváme, že jen během půlnočního prodeje si knihu zakoupí několik stovek lidí,“ řekla Novinkám Zuzana Turňová z knihkupectví Neoluxor na pražském Václavském náměstí.

Harry Potter je světovým fenoménem již několik posledních let. A zájem o knihu i o film a vůbec vše co je spjaté s brýlatým klukem s jizvou ve tvaru malého blesku na čele připomíná davové šílenství.

„Před pár hodinami jsem přiletěla z Londýna. Z letiště jsem jela rovnou sem, abych si knihu koupila. Ve frontě jsem stála od půl jedenácté,“ svěřila se fanynka Veronika Kunačarová.

:. Před zahájením prodeje se u vchodu do knihkupectví tísnily desítky lidí.foto: ČTK/Jiří Janda

Zájem není jen o knižní předlohu, ale i doprovodný merchandising. Lidé neváhají utratit tisícové položky za plastové lucerničky, látkové klobouky a další předměty. „Je to fenomén a událost roku. Všude ve světě se to pojímá ve velkém, tak by byla ostuda, kdyby tomu u nás tak nebylo,“ řekl Jan Kanzelsberger, ředitel stejnojmenného knihkupectví na Václavském náměstí.

Náklad je enormní

I on očekává, že si lidé koupí během noci na několik stovek kusů knihy. „Je to vrchol ságy, takže zájem by měl být větší než u předešlých dílů. Popularita totiž stále stoupá a ještě se to nezastavilo. Očekáváme, že prodáme na několik desítek tisíc knih,“ dodala Turňová z Luxoru.

To potvrzuje i Radovan Suk z marketingu nakladatelství Albatros, které Harryho Pottera uvádí na tuzemský trh. „V první fázi je náklad dvě stě tisíc kusů. Předešlých šest dílů se prodalo na milión a půl,“ potvrdil Novinkám Suk.

O tom, že prodej příběhů Harryho Pottera je obrovský, svědčí i fakt, že nejprodávanější tuzemský autor Michal Viewegh má náklad na jednu svou knihu v řádech několika desítek tisíc kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám