Hlavní obsah

Kulka pro vašeho Valentýna

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina, která se jmenuje Bullet For My Valentine (Kulka pro mého Valentýna, či miláčka) pobaví názvem ještě dříve, než ji slyšíte, a zvlášť pikantní je, když vydá ostrou naboosterovanou desku plnou vzteku a zuřivosti těsně před svátkem všech zamilovaných. Mimochodem, její obsah také stojí zato.

Článek

Bullet For My Valentine jsou čtyři mladíci z Walesu, kteří začali hoblovat kytary teprve v roce 2003 a vyučili se na coverech Nirvany a Metalliky. V roce 2005 vydali průlomové album The Poison a nyní jsou tu s deskou Scream Aim Fire.

Vycházejí v podstatě z hudby začátku 80. let a přestože tím riskuji žlučovitou nenávist všech starých metalistů, klidně bych je částečně přirovnal k prvním počinům Metalliky. Silnou stránkou Bullet For My Valentine jsou promyšlená a zběsile rychlá sóla, navíc se jim tu a tam podaří i mimořádně hutný riff. Nedá se ale popřít, že v jejich kytarových nářezech nenajdete absolutně nic překvapivého. Jedna skladba připomene kultovní desku Kill‘em All, jiná zase Iron Maiden nebo jiné metalové dinosaury.

Zvláštním a pro kapelu charakteristickým postupem je kombinování hard core řevu s velmi popovými refrény, což nepůsobí úplně organicky a leckterého metalového fanouška to asi pěkně zmate. „Mám říct kámošům, že to poslouchám, nebo se za to mám stydět?“ dumá metalista.

Někteří publicisté dokonce označují kapelu za „emo“. Sice pořád přesně nevím, co má „emo“ v hudbě znamenat a mám silné podezření, že to nevědí ani ti, kteří to slovíčko používají, ale vážně: „bulleti“ jsou poměrně slušná tvrdá partička, která má cit nejen pro decibely, ale i pro melodii. Jestli jsou emo, nebo HC, to nechme koňovi. Má větší hlavu.

Bullet For My Valentine: Scream Aim Fire, Sony BMG 2008

Reklama

Výběr článků

Načítám