Hlavní obsah

Švýcaři mají film z Prahy podzimu 1989

Právo, Michal Procházka, Solothurn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V programu tradičního švýcarského festivalu, jenž se koná v zachovalém barokním městě Solothurnu od 21. do 27. ledna již po třiačtyřicáté, se objevil i jeden velmi blízký film, odehrávající se z velké části v Praze.

Článek

Německý režisér Lutz Konermann, pracující ve filmu už od roku 1979, natočil ve švýcarské produkci snímek Prager Botschaft (Pražské velvyslanectví). Vrací se v něm k příběhům východoněmeckých emigrantů, zaplavujících v září roku 1989 českou metropoli v naději, že se jim přes velvyslanectví spolkové republiky podaří dostat na západ.

Atmosféru pražských ulic, nekonečných řad trabantů z NDR a kvasu předvečeru pádu východního bloku zakouší i Bettina se Stephanem, jenž původně přijeli do Prahy na svatební cestu. Když ale vidí tisíce krajanů v ulicích, s rozhodnutím nelze otálet. Podobná příležitost se nemusí opakovat.

Stephane se ale předtím musí vrátit pro syna Felixe, zatímco Bettina se pokusí na velvyslanectví vyjednat všem odchod do emigrace v západním Německu. Přičemž její boj s úředníky nepostrádá na dramatičnosti i absurditě. Konermannův snímek představuje především pokus o reflexi minulosti i zachycení zlomového okamžiku epochy a nadějí, kdy se měly protnout dva světy, ačkoliv lidé ani z jedné strany přesně nevěděli, co je vůbec může čekat.

Reklama

Výběr článků

Načítám