Hlavní obsah

Petr Sís dostal další ceny za svou knihu Zeď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další dvě ocenění za svou nejnovější knihu Zeď /The Wall získal v pondělí uznávaný výtvarník a autor knih pro děti Petr Sís. Americká asociace knihovníků (ALA) knize udělila Caldecottovu medaili a Sibertovu medaili. Ceny se každoročně udílejí za nejvýznamnější knižní počiny pro děti, sdělila Jitka Koubková z nakladatelství Labyrint, které Sísovy knihy vydává v češtině.

Článek

Rozšířenou českou verzi knihy The Wall vydal Labyrint pod názvem Zeď - Jak jsem vyrůstal za železnou oponou loni na podzim. Náklad byl podle Koubkové rozebrán a v pondělí vyšel dotisk. Galerie Mary Ryan v New Yorku, kde Sís žije, uvede příští týden pod názvem Freedom of Expression: The Art of Peter Sis rozsáhlou výstavu zahrnující třicetiletou výtvarnou a filmovou tvorbu českého rodáka.

Kniha Zeď má silné autobiografické prvky a autor ji označuje za zprávu z minulosti a současně i za varování, co by se mohlo opět stát. Knížku pokládá i za své vyznání určené dětem, "které dnes nemají ani potuchy, že se něco takového mohlo dít". "Všechno je to o člověku, který chtěl jen kreslit, ale pořád se mu do toho pletla politika," popsal to, o čem kniha je.

Publikaci s množstvím ilustrací, komiksových sekvencí a reprodukcí různých artefaktů doplňují v české verzi záznamy ze Sísových deníků, které tuzemskému čtenáři přibližují spisovatelovo vnímání popisované doby. Americké vydání knihy obdrželo od loňského září řadu ocenění - jako Nejlépe ilustrovaná kniha roku (New York Times), Nejlepší kniha roku pro děti (Publishers Weekly), Nejlepší kniha roku (School Library Journal) či Top 10 Editors' Picks (Children) udílenou internetovým obchodem Amazon.com.

Dvacet knih, dvacetšest filmů 

Petr Sís odešel do USA počátkem 80. let a postupně se tam prosadil jako žádaný kreslíř pro přední deníky a časopisy a začal vydávat úspěšné obrázkové knihy pro děti. Je autorem 20 knih, pro dalších více než 50 vytvořil ilustrace. Natočil 26 animovaných filmů.

Za svou tvorbu Sís získal mnoho ocenění po celém světě. V roce 2003 dostal za svoji dosavadní tvorbu stipendium význačné americké MacArthurovy nadace, o dva roky dříve obdržel za knihu Madlenka francouzskou cenu Sorcieres udělovanou za nejlepší publikace pro děti vydané ve Francii a jeho knížka Strom života o Charlesi Darwinovi byla před čtyřmi lety na knižním veletrhu v Boloni odměněna hlavní cenou jako nejlepší dílo literatury faktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám