Hlavní obsah

Poprvé vychází Fikerův román Hloubka

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve své době patřil Eduard Fiker k předním českým autorům detektivek. Nyní poprvé vychází jeho šedesát let ztracený román Hloubka, jehož rukopis našel spisovatelův vnuk Václav Dort.

Článek

„K nápadu začít vydávat dědečkovy knížky mě přiměl článek v novinách o české detektivce, v němž byl za jejího zakladatele označen Josef Škvorecký. Zdálo se mi, že se na dědečka zapomnělo a že je třeba dostat ho zpět mezi zakladatele detektivky, kam jistě patří,“ vysvětluje vnuk kdysi populárního spisovatele.

Fiker je autorem více než osmdesáti detektivních, dobrodružných, humoristických i fantastických románů nebo novel. Byl šéfredaktorem časopisu Rozruch (1938-44), přispíval do Mladé fronty, pracoval jako scenárista státního filmu. Psal i rozhlasové hry, řada jeho bestsellerů dostala i filmovou podobu (Na kolejích čeká vrah, Paklíč nebo Strach).

Pavel Janáček z Ústavu pro českou literaturu AV ČR, který knihu doprovodil úvodem, míní, že Hloubka je patrně Fikerovým nejambicióznějším a nejautobiografičtějším románem. Fiker v něm barvitě líčí náladu ve společnosti v době mezi koncem 2. světové války a únorovým komunistickým pučem, a to na půdorysu jakoby banálního detektivního příběhu o pokusu vytvořit lepší svět. „V duchu fantastické beletrie nedávné minulosti svázal diskusi o socialismu s motivem exotické drogy, objevu či vynálezu schopného zásadně rozšířit lidské smysly,“ píše v úvodu.

Eduard Fiker: Hloubka, Martin Trojan-3-JAN, Praha 2007

Reklama

Výběr článků

Načítám