Hlavní obsah

Co čeká televize v budoucnosti

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přežije Česká televize? Pořídíme si doma velké telestěny nebo naopak TV v maličkém osobním komunikátoru? Ponechá si současná mladá generace za pár let návyk dívat se na televizi? To jsou jen některé otázky, o kterých diskutovali mediální odborníci ve středu v novém pořadu Milénium na ČT 24.

Článek

„Počítá se s tím, že role veřejnoprávních médií bude stoupat,“ míní publicista Karel Hvížďala. „ČT zůstane, dokud si ji budeme platit. Naopak soukromé komerční televize se více spojí s internetem,“ analyzoval Jan Potůček ze serveru Digizone.

Oba se ale shodli, že lidé začnou s rozvojem TV digitalizace a televizí v počítači více vybírat z různých TV zdrojů (stanic) a vytvářet si na počítači vlastní program. „Obsluha  přístrojů začne být jednodušší a i starší generace se to naučí, jako dnes dědečkové s mobilem,“ poznamenal Hvížďala.

„ČT by měl ale dál fungovat klasicky,“ dodal Hvížďala. Obě možnosti, klasická televize a počítačová–výběrová poběží vedle sebe podle názoru odborníků ještě tak dvacet let, pak převáží, že si diváci budou samy volit program. „Televize jen tak nezmizí ze života,“ poznamenal bývalý šéf ČT Ivo Mathé.

Miloš Klíma z elektrotechnické fakulty ČVUT se domnívá, že budoucnost televizních přijímačů doma je jak v reprodukčních telestěnách přes celou zeď pokoje, tak i v osobních malých komunikačních centrech.

Podle  Klímy i Hvížďaly zájem o pohádky i filmy nezmizí. „Ti, co na nich vyrostli, si je budou pouštět ještě dlouho,“ prohlásil Hvížďala. „Vyrůstá však nová generace závislá na videopočítačových hrách, která je jinak nastavená, více adrenalinově. A to jim TV programy budou asi muset dát,“ dodal Hvížďala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám