Hlavní obsah

Na Creamfields zahrají Massive Attack, Andy Fletcher a DJ Tiësto

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek se na letišti v Roudnici nad Labem uskuteční podruhé hudební festival Creamfields. Na sedmi pódiích nabídne šestnáct hodin hudby a více než 130 muzikantů a DJů z celého světa. První účinkující zahájí své sety již ve čtrnáct hodin. Akce potrvá do soboty do rána a pořadatelé očekávají až třicet tisíc lidí. Vstupenky na místě stojí 895 Kč.

Článek

V britském Liverpoolu uvedli v roce 1992 myšlenku Cream do hudebního života James Burton a Daren Hughes. Původně se jednalo o hudební party, v roce 1995 vyšla debutová albová kompilace Cream Live a první ročník festivalu Creamfields proběhl v osmadevadesátém v právě Liverpoolu.Časem se převalil přes britské hranice a loni zavítal i do Roudnice nad Labem. Hlavními hvězdami byli Underworld, Kosheen a Paul Oakenfold.

Pestrý program

Nabídka účinkujících pro letošní rok je přepestrá. Hlavní hvězdou budou bristolští triphopoví průkopníci Massive Attack. Momentálně lámou návštěvnické rekordy na turné k aktuálnímu albu 100th Window.  Za dva týdny budou hlavní atrakcí "originálního" liverpoolského Creamfields.

Zajímavý bude společný set člena kultovní skupiny Depeche Mode, Andyho Fletchera, s dívčím duem The Client. Je první akvizicí jeho vydavatelství Toast Hawaii a 18. srpna mu vyjde debutové album Client. Fletcher si v rámci vystoupení zahraje jako DJ.

DJ a producent Roni Size se představí s vokalistou MC Dynamite. Své hudební začátky věnoval houpavému reggae, dnes je spojován s drum´n´bassovou a jungleovou scénou. DJ Tiësto z Holandska je hvězdou evropského formátu. Trance v jeho podání je velmi emotivní a tvrdí se o něm, že svižnými rytmy i klenutými melodiemi dokáže vygradovat atmosféru na maximum.

Těšit se lze samozřejmě na spoustu jiných skupin i jednotlivců. Skvělé Angličany Dirty Vegas, projekt Layo & Bushwacka!, Richieho Hawtina, naše Ecstasy Of St. Theresa, Southpaw, Blow a další.

Dráhy vypraví zvláštní vlaky

Hlavní pódium ozvučí rakouská firma For Music, aparaturu je tak silná, že prý bez potíží nazvučí prostor pro padesát tisíc návštěvníků. Ti se nadto nemusí obávat špatného počasí. Dva megastany budou spolu s menšími schopny schovat před případným deštěm až šestnáct tisíc lidí. Meteorologové nicméně slibují tropická horka.

Po loňských stížnostech na nepraktický žetonový prodejní systém se bude na celém festivalu platit korunami. K dispozici bude 450 metrů zastřešených barů a restaurací.

Připravena je rovněž speciální autobusová doprava. Pětadvacet vozů bude v sobotu kyvadlově jezdit mezi pražským nádražím Holešovice a Roudnicí nad Labem od jedenácti dopoledne až do pozdních večerních hodin. Cena jízdenky je šedesát korun. Z Opavy, Přerova a Pardubic budou vypraveny tři speciální vlakové soupravy, které poputují po hlavních železničních tazích a zastavovat budou ve velkých městech. V místě konání budou nejpozději ve čtrnáct hodin, v opačném směru pojedou 9. srpna kolem osmé hodiny ranní.

Areál se neopouští

Ti, kteří pojedou autem, sjedou z dálnice D8 na výjezdu 29. Odtamtud podle orientačních tabulí dojedou na velkokapacitní parkoviště. Pro snadnější orientaci budou jednotlivé parkovací "ulice" pojmenovány po hlavních aktérech festivalu.

Nezapomeňte si vzít vše, co budete na festivalu potřebovat, s sebou. Na rozdíl oproti ostatním festivalům, pozbývá vstupenka platnosti po opuštění areálu. Zpět se tedy nedostanete. Jinak platí běžné zákazy, na které si návštěvníci festivalů již zvykli: žádné sklo, zbraně, dogy. Fotit se může jen s amatérskými aparáty, pokud nejste akreditováni.

Anketa

Přiláká vás program festivalu Creamfields do Roudnice?
Ano, je skvělý
23,2 %
Ano,ale jedu tam jen kvůli Massive Attack
12,5 %
Ne, program je dobrý, ale vstupné příliš vysoké
48,2 %
Ne, program je špatný
16,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 56 čtenářů.

Reklama

Související články

Zlatá rybka na Creamfields

Součástí pátečního festivalu Creamfields v Roudnici na Labem, kde vystoupí Masive Attack, Roni Size i DJové Tiësto nebo Ritchie Hawtin, Jeff Mills a Mauro...

Dirty Vegas sází na živé hraní

Jedním z účastníků festivalu Creamfields, který se koná 8. 8. v Roudnici nad Labem, jsou Dirty Vegas. Pocházejí z Kentu, jejích tvorba je ovšem známější...

DJ Tiësto míří na Creamfields

Jeden z nejpřednějších DJ dnešní doby, Tiësto, bude v noci z pátku na sobotu od dvou do čtyř hrát na festivalu Creamfields. Do Roudnice přiletí z Ibizy,...

Výběr článků

Načítám