Hlavní obsah

Metallica v červnu zaburácí v pražském Edenu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Metallica míří do Prahy. Třetího června 2008 vystoupí metalová legenda v areálu Eden (stadión SK Slavia Praha). Skupina plánuje příští rok vydat další studiovou desku a v rámci turné k ní zavítá i do Česka. Vrací se po čtyřech letech.

Článek

Nejslavnější heavymetalová formace světa má u nás mimořádně silnou fanouškovskou základnu, ale stadióny plní kdekoliv na světě. Prodala desítky miliónů desek, posbírala sedm Grammy a spoustu dalších cen.

Pravidelně se také umisťuje na předních příčkách v anketách, které probíhají na Novinkách. V poslední z nich (anketa o nejlepší rockovou instrumentálku) zvítězila s více než osmiminutovou skladbou Orion z alba Master of Puppets z roku 1986.

Zlatá osmdesátá

Právě v osmdesátých letech byla Metallica nejsilnější. Když začátkem dekády přišla s debutem Kill 'Em All, šokovala tehdejší hudební svět mimořádně brutálním zvukem a nelítostným strojovým rytmem. Následovala alba Ride the Lightning, Master of Puppets a And Justice for All, kde si skupina vyzkoušela delší a komplikovaně vystavěné metalové lahůdky.

V devadesátých letech přišla s popovějším zvukem a jejich slavné černé album začali poslouchat i středoproudoví fanoušci, což odradilo orthodoxní metalisty. Také pozdější alba Load a Reload byla přijata rozpačitě. V novém tisíciletí přišla Metallica s deskou St. Anger, která byla naopak velmi tvrdá.

V současnosti hraje skupina ve složení James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammet a Robert Trujillo. Lístky na koncert v cenách od 990 do 1790 korun jsou k dostání v síti Ticketpro od 21. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám